Van den Boog steunt plan Cruijff

AMSTERDAM - Algemeen directeur Rik van den Boog van Ajax is het met Johan Cruijff eens dat er meer oud-voetballers in de ledenraad van de Amsterdamse club moeten. 'Ik zou het zelfs geweldig vinden als we op die manier meer in gesprek komen met mensen die deze club hebben opgebouwd', liet hij maandagavond voor de camera van Ajax TV weten. 'In de basis is dit een heel goed idee.'

ANP
Rik van den Boog © Bart Mühl/ de Volkskrant Beeld
Rik van den Boog © Bart Mühl/ de Volkskrant

Erelid Cruijff lijkt via zijn wekelijkse column in de Telegraaf aan te sturen op een revolutie bij zijn jeugdliefde. De legendarische nummer veertien drong vorige week op een vertrek van het bestuur en directie van zijn eerste club in het betaalde voetbal. Hij riep bekende oud-spelers maandag op om zich beschikbaar te stellen voor de ledenraad, waarvoor op 14 december weer een verkiezing is uitgeschreven.

Cruijff hoopt dat de nieuwe zetels in het bezit komen van oud-spelers. Hij noemde met Marco van Basten, Frank Rijkaard, Marc Overmars, Keje Molenaar, Tscheu La Ling, Peter Boeve en Edo Ophof zeven geschikte kandidaten. De bekendste oud-voetballer van Ajax liet in het midden of hij zelfs ook nog een rol wil vervullen.

Molenaar beloofde zich beschikbaar te stellen voor de ledenraad. 'Het wordt inderdaad tijd dat ik weer eens iets bij Ajax ga doen', zei hij. Overmars en Boeve zijn ook vereerd door de column van Cruijff, maar willen wel officieel worden gevraagd.

De ledenraad heeft bij Ajax de bevoegdheid bestuursleden van de vereniging te benoemen, te ontslaan of te schorsen. Cruijff vindt het onbegrijpelijk dat er geen oud-spelers meer in het belangrijke orgaan van de Amsterdamse club zitten. Theo van Duivenbode leverde vorig jaar uit onvrede over het technische beleid van de Amsterdamse club zijn zetel in.

'Nu zit je met de kromme situatie dat de commissarissen en het bestuur geen topvoetbalachtergrond hebben, maar toch moeten beslissen wie er geschikt is om trainer of directeur te worden', zegt Cruijff in zijn column in De Telegraaf. 'Juist in zo'n geval zou de ledenraad de leiding moeten adviseren. Nu heeft dat geen zin, omdat ook in de ledenraad geen topvoetbalverstand zit.'

Algemeen directeur Van den Boog deelt niet de mening van Cruijff dat de hele clubleiding moet opstappen. Hij voelt wel veel voor de toetreding van oud-spelers in de ledenraad. 'Het zou goed zijn om in gesprek te komen met zulke mensen, die een wezenlijke inhoud aan een discussie kunnen geven', zei hij.

De huidige ledenraad van de nummer drie van de eredivisie vergadert maandagavond op jeugdcomplex De Toekomst. De 24 leden maakten zich twee jaar geleden hard voor voorzitter Uri Coronel en de andere bestuursleden. Fotografen en cameralieden die hoopten dat erelid Cruijff zich zou melden op deze bijeenkomst zijn nog niet op hun wenken bediend.

De directie van Ajax heeft de leden in het begin van de vergadering bijgepraat over de ontwikkelingen bij de club. De ledenraad kan uiteindelijk aandringen op het vertrek van het huidige bestuur maar dat is nog niet gebeurd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden