NieuwsOnderwijs

Van deelnemers naar studenten: mbo’ers vinden erkenning in promotie tot student

Nederland krijgt er in één klap bijna vijfhonderdduizend studenten bij. Leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) mogen zich vanaf 2020 officieel student noemen. Daarmee geeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs gehoor aan de roep van veel mbo’ers om gelijke waardering.

Premier Mark Rutte bezoekt een klas van het ROC-Horizon College, tijdens de opening van het nieuwe MBO-studiejaar.Beeld ANP

Nu worden mbo’ers in de wet nog officieel ‘deelnemers’ genoemd. Volgens de minister dekt die term de lading niet langer en past de term student beter. ‘Het is een blijk van waardering aan mbo-studenten’, laat het ministerie weten. 

Mbo’ers vragen al langer om gelijke waardering en behandeling. Volgens de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) weigeren sommige studentencafés mbo’ers toegang. Ook kunnen ze vaak geen lid worden van studentenverenigingen of krijgen ze geen studentenkorting in winkels.

Aan die ongelijkheid kan wijziging van de wet vooralsnog weinig doen. De overheid kan verenigingen of bedrijven niet verplichten mbo’ers wel toe te laten of korting te geven. ‘Maar het wordt nu wel een stuk moeilijker om dat onderscheid vol te houden’, aldus het ministerie. De overheid spreekt overigens zelf mbo’ers al langer aan als student. Ze komen daarnaast net zoals hbo en wo-studenten in aanmerking voor een openbaarvervoerkaart en studiefinanciering.

Peter Kwint, Tweede Kamerlid voor de SP, is enthousiast over het voornemen van de minister, maar denkt dat er meer nodig is voor echt gelijke behandeling. ‘Mbo’ers maken alleen al veel meer kosten voor hun opleiding. Voor koksopleidingen is het bijvoorbeeld vaak verplicht een dure messenset aan te schaffen. Maar ik ken geen enkele toekomstig chirurg die zijn eigen messen moet kopen’, zegt Kwint. Volgens het Kamerlid is daarin een rol weggelegd voor de minister. ‘Zij kan die verplichting verbieden.’

Kamerlid Harm Beertema van de PVV, eerder zelf mbo-docent, vindt het een ‘non-discussie’. ‘Mbo’ers zijn geen studenten. Het zijn heel professionele vakjongens en vakmeisjes.’ Hij denkt ook dat het initiatief uiteindelijk weinig verandert, omdat het zal leiden tot een inflatie van het woord student.

Is er voor tegenstanders van de ‘promoties’ tot mbo-student meer zwaar weer op komst? Het ministerie laat weten ook te onderzoeken of er een alternatief is voor de kwalificaties lager- en hogeropgeleid. ‘Zoiets kunnen we dan weer niet per wet vastleggen. Daarom volgen we de discussie in de samenleving.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden