Van de Wulp volgt Krook op als coach vrouwenkernploeg

Ab Krook is benoemd tot topsportcoördinator van de Nederlandse schaatsbond. Hij zal de komende twee jaar vorm en inhoud moeten geven aan de nieuwe functie die door het bestuur van de KNSB is geformeerd....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Zijn werkzaamheden als bondscoach van de vrouwenkernploeg worden overgenomen door Aart van de Wulp, afkomstig uit het gewest Groningen. Op verzoek van de schaatssters blijft Krook wel nauw betrokken bij de trainingsopbouw en de begeleiding van belangrijke wedstrijden.

Krook: 'En dat betekent dat je mij ook nog wel op de baan ziet staan. Een verandering van trainer is nooit goed in de aanloop naar de Spelen. Ik zal er honderd procent voor zorgen dat de vrouwenploeg optimaal aan de start in Nagano verschijnt.'

In zijn nieuwe functie van topsportcoördinator gaat Krook zich inzetten om de kloof tussen de kernploegen en de acht KNSB-gewesten te verkleinen. Ook de communicatie tussen de gewesten onderling moet worden verbeterd. Krook zal zich daarbij niet alleen richten op het langebaanschaatsen, maar tevens op kunstschaatsen en shorttrack.

Na twee jaar bekijkt het bestuur of de nieuw gecreëerde functie zal worden gecontinueerd. De op handen zijnde structuurwijzigingen binnen de schaatsbond spelen daarin een rol. Wim Schenk, voorzitter van het bondsbureau, wilde zelf liever wachten tot dat proces was afgerond, waarschijnlijk in 1997. Het sectiebestuur langebaan wist de voorzitter echter te overtuigen van het belang van een eerdere komst van Krook als topsportcoördinator.

Van de Wulp, oud-trainer van het gewest Drenthe, liep afgelopen seizoen stage bij Krook. Aan die werksituatie verandert vooralsnog weinig. In naam is Van de Wulp hoofdcoach, maar de lijnen worden uitgezet door Krook.

Krook: 'Het is niet omdat Aart het niet zou kunnen, maar omdat we de opbouw niet willen verstoren. Aart heeft nu voldoende tijd om ingewerkt te worden en de vrouwenploeg geleidelijk helemaal over te nemen. Wij hebben een oud trainerscorps. Die mensen zullen allemaal een keer vervangen moeten worden door jongere, minder ervaren trainers. Die kun je niet zomaar voor een ploeg zetten.'

Henk Gemser (mannen), Floor van Leeuwen (sprint), Jan de Kok (Jong Oranje) en Leen Pfrommer (opleiding sprint) blijven de overige functies in de technische organisatie van de Nederlandse schaatsbond bekleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden