Van de Nederlanders blijkt 56 procent te dik

Bij minder dan de helft van de Nederlandse bevolking is het gewicht in orde. Volgens een meting van TNO op basis van de taille is 49 procent te dik....

Dit percentage is veel hoger dan werd aangenomen. Oude schattingen gingen ervan uit dat vier van de tien Nederlanders te zwaar zijn.

De nieuwe cijfers komen uit de de Nationale Gezondheidstest, opgezet door de Nederlandse Hartstichting, die door TNO Arbeid is gepresenteerd. Het onderzoek is niet representatief omdat deelnemers (circa 5000) zich konden melden. De cijfers zijn gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht om een uitspraak te kunnen doen over de Nederlandse bevolking.

De meest gebruikte methode om vast te stellen of iemand moet afvallen, is de Body Mass Index (BMI). Dan wordt het gewicht gedeeld door de lengte (meter) in het kwadraat. Iemand van 1,80 meter die 75 kilogram weegt heeft een BMI van 23.

Bij een BMI hoger dan 25 is sprake van overgewicht en boven de 30 van obesitas (vetzucht). Zo'n 35 procent heeft overgewicht en 7 procent obesitas.

Simpeler is de meting van de taille. De cijfers gelden alleen voor blanke mensen tussen de 20 en 60 jaar oud. Vrouwen zijn veel te dik (buik-obesitas) als hun buikomvang groter is dan 88 centimeter, bij mannen is dat 102. Als de taille van een vrouw tussen de 80 en 88 cm. is (mannen 94 en 101) dan spreekt men van te dik. Volgens deze meetmethode is 27 procent te dik en 22 procent obees.

Gecombineerd is 34 procent te zwaar of te dik en is 22 procent obees. Mensen met obesitas lopen een groot risico op hart-, vaat- en suikerziekte en leven circa zes jaar korter.

Mensen zijn te zwaar omdat ze te veel eten en te weinig bewegen. Uit de Nationale Gezondheidstest blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers zich hiervan niet bewust is. Ze zien geen reden om af te vallen of meer te gaan bewegen.

De methodes geven verschillende uitkomsten, omdat de BMI iets zegt over gewicht en de buikomvang over vetverdeling. Het is onduidelijk of BMI en buikomvang waarschuwen voor precies hetzelfde gezondheidsrisico.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden