'Van de drie hamburgers hebben we er al eentje op'

Hij was jaren bezig om in een laboratorium drie hamburgers van kunstvlees te maken. 'Onze financier, die zit niet in de voedingswereld.'

MAC VAN DINTHER

Hoogleraar tissue-engineering en cardio-vasculair arts Mark Post presenteert maandag in Londen de eerste hamburger van kweekvlees ter wereld. Daaraan is in zijn laboratorium in Maastricht jaren gewerkt.

In 2011 zei u nog dat de kweekvleeshamburger in september 2012 zou worden gepresenteerd. Het is nu bijna een jaar later. Waarom die vertraging?

'Dat had vooral organisatorische oorzaken. De presentatie bleek ingewikkelder dan we dachten. Het organisatiebureau dat daarvoor was ingehuurd wilde dat we eerst een hamburger zouden testen. Bovendien moeten we een extra hamburger meenemen voor de kok die hem maandag klaarmaakt om er zondag alvast een uit te proberen. Je wilt niet dat het maandag onder het oog van de camera's misgaat. Daardoor moesten we veel meer weefsel maken dan ik had gedacht.'

Dan zullen de kosten ook wel hoger zijn geworden?

'Ja. Ik denk dat het nu alles bij elkaar ruim zes ton heeft gekost voor drie hamburgers.'

Dat geld is opgebracht door een rijke Amerikaanse weldoener. Zal die er maandag zelf bij zijn?

'Ik heb van zijn vertegenwoordiger begrepen dat hij er hoogstwaarschijnlijk niet is. Zijn naam wordt wel bekendgemaakt. Dan zal duidelijk worden dat hij meer aan zijn hoofd heeft dan een hamburger.'

Krijgt iedereen een hapje?

'Nee, dat gaat niet lukken. Er zijn een paar proefpersonen aangewezen die de hamburger mogen proberen. Wie dat zijn, mag ik niet zeggen.'

Er was sprake van dat een beroemde kok zou worden aangezocht om de hamburger klaar te maken.

'Daar hebben we over gedacht, maar er toch maar van afgezien. We hebben onder anderen gesproken met de beroemde Spaanse kok Ferran Adr¿a. Die raadde het ons af. Als we er een topkok bijhalen krijgt de hele bijeenkomst meteen iets exclusiefs en gastronomisch. Daar gaat het ons niet om. We hebben besloten vooral een technisch-wetenschappelijke presentatie te houden.'

U noemde in een eerder interview kweekvlees een 'life transforming technology'. Hoe snel komt het commercieel op de markt?

'Dat is moeilijk te zeggen. Als er na maandag een internationaal consortium op de stoep staat met onbegrensde financiële mogelijkheden, kan het snel gaan. Mijn financier schat zelfs binnen een jaar of vijf. Dat vind ik te optimistisch. Maar je kunt er geen zinnig woord over zeggen.'

Gaat uw financier het niet zelf doen?

'Dat verwacht ik niet. Hij zit helemaal niet in de voedingswereld.'

Wat zijn de moeilijkheden bij het opschalen van kweekvleesproductie?

'Een van de problemen is het bloedserum dat wordt gebruikt in de oplossing waarin de spiercellen groeien. Dat wordt gewonnen uit bloed van kalveren en runderen. Maar bij kweekvlees wil je natuurlijk zo min mogelijk dierlijke toevoegingen gebruiken. Dat zou een achilleshiel kunnen zijn. Maar we hebben al testen gedaan met een synthetisch serum. Die waren veelbelovend. Ik ben ervan overtuigd dat dat wel gaat lukken.'

Staan we aan de vooravond van een revolutie in de vleesproductie?

'Als alles goed gaat wel. Maar ik hoop dat het geleidelijk zal gaan.'

U had het over drie hamburgers: twee neemt u mee naar Londen. Waar is die derde gebleven?

'Die heb ik zelf opgegeten, samen met een bevriende voedseltechnoloog, drie of vier maanden geleden al.'

Dat moet een spannend moment zijn geweest.

'Ik ben nogal een onderkoeld iemand. Maar dat was het zeker.'

En: hoe smaakte het?

'Nou, we leven nog. Laat ik het zo zeggen: hij smaakte niet spectaculair, maar goed genoeg. Ik was er niet teleurgesteld over.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden