Van de Belgische oppositie moet Claes ophoepelen

Als het aan de Belgische oppositie ligt, moet de ambassadeur bij de NAVO het voortouw nemen om Willy Claes te dwingen op te stappen....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De Belgische NAVO-ambassadeur bevindt zich in een lastig parket. Want wie moet hem opdracht geven zijn overige vijftien collega's te overtuigen, dat het beter is dat Claes ophoepelt? Eigenlijk zijn directe baas Frank Vandenbroucke. Maar hoe zou Vandenbroucke zoiets kunnen ondernemen, nu hij zelf in kwaad daglicht staat?

Dat dilemma was ook de francofone liberaal Didier Reynders opgevallen. Heeft de ambassadeur van de regering instructies gekregen, vroeg hij Dehaene, en zo ja, van Vandenbroucke of van het regeringscollege?

De oppositie ging donderdag in het parlement massaal tekeer tegen Claes en Vandenbroucke. Philippe Defeyt van het francofone Ecolo (Groenen) maakte zich grote zorgen over 'het imago van België in het buitenland'. Als Claes nog lang op zijn stoel blijft zitten bij de NAVO en België niets onderneemt, zal de rest van de alliantie hem afzetten, gelooft Defeyt.

De libertijn Jean Pierre Van Rossem, zelf hoofdrolspeler in een kwestie van kwade reuk, onthulde dat er een videoband in omloop is, die bijzonder belastend zou zijn voor Claes.

Op de band, die dateert van medio november 1988, zou Claes arriveren op een feestje. Hij verontschuldigt zich dat hij te laat is, omdat 'ik net uit onderhandelingen met Agusta kom'.

De christen-democraat Herman Van Rompuy daagt Van Rossem uit: 'Waarom heb je die video dan niet bij je?' De langharige libertijn blijkt er geen cent voor over te hebben. 'Als gij geld te veel hebt, kopen we hem en dan gaan we hem samen bekijken.'

Van Rossem is goed voor meer verrassingen. Hij weet dat Etienne Mangé, de SP'er die 2,8 miljoen gulden smeergeld van Agusta heeft aanvaard, ruim 500 duizend gulden heeft betaald aan een stel Zwitserse advocaten. Zij zouden een bankrekening gehad hebben met hetzelfde nummer als het paspoort van Willy Claes in 1980!

Patrick Dewael van de Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD) eiste van premier Dehaene dat hij Frank Vandenbroucke en Willy Claes uit hun functies verwijdert. 'Politici die liegen moeten eruit', vindt Dewael.

Paul van Grembergen van de Volksunie

was de enige die Dehaene op de kast kreeg. Pratend over politieke verantwoordelijkheid vond Van Grembergen het treurig dat Claes en Vandenbroucke niet aftreden én dat ook de minister van Landbouw André Bourgeois blijft zitten, hoewel de 'hormonenmafia' de veearts Van Noppen vermoord heeft. Luidkeels kantte Dehaene zich tegen Van Grembergen.

Gerolf Annemans van het Vlaams Blok verweet Dehaene, dat hij probeerde de leugens van de SP'ers Louis Tobback, Vandenbroucke en Claes goed te praten. Ook Europees Commissaris Karel Van Miert zou niet vrijuit gaan. Van Miert, aldus Annemans, heeft vorige week donderdag voor de huiszoeking bij de SP'er Luc Wallyn samen met Wallyn een kluis bij de bank ASLK bezocht.

De oppositie riep in het parlement niet alleen om het opstappen van Vandenbroucke en Claes. Zij wenste van Dehaene ook te horen of hij vervroegde verkiezingen heeft uitgeschreven, omdat hij wist dat de Vlaamse socialisten aan de vooravond van een catastrofe stonden.

Annemans tegen Dehaene: 'Toen u aankondigde, dat u uw lasso aan de wilgen ging hangen, wist u dat de dag nadien huiszoekingen zouden plaats hebben bij de SP, dat toplui van diezelfde SP zouden worden aangehouden. U wou in schoonheid eindigen, het land weet nu wat u daarmee bedoelt.'

Tegen de SP schamperde de Vlaams-Blokker: 'Bij de Europese verkiezingen pakte u uit met de slogan Geen maatpakken, maar aanpakken. Wat bedoelen ze verdorie, zo vroeg iedereen zich af, met dat aanpakken? We weten nu, een jaar later, dat de SP steekpenningen wou aanpakken.'

Premier Dehaene gaf toe, dat hij donderdagavond 16 februari wist wat de SP boven het hoofd hing. Minister van Justitie Melchior Wathelet had hem geïnformeerd dat de justitie de burelen van Europees ambtenaar Luc Wallyn wilde doorzoeken. Dehaene moest Jacques Santer, de voorzitter van de Europese Commissie, om toestemming vragen.

Dehaene wilde niet dat de Belgische parlementsverkiezingen in een 'sfeer van scandalitis' terecht zouden komen. En daarom heeft hij de vervroeging van de verkiezingen, waarover in de regeringscoalitie toch al overeenstemming bestond, sneller bekend gemaakt. 'Ik had geen flauw benul welke omvang het Agusta-schandaal zou aannemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.