nieuws

Van de 70-plussers zegt 30 procent per brief te zullen stemmen

Van de kiezers van 70 jaar en ouder is 30 procent van plan per brief te stemmen. Dat meldt ouderenbond Anbo op basis van een eigen peiling. De organisatie noemt dat ‘voor een hele nieuwe optie best veel’. Van de 70-plussers denkt 11 procent erover om een of twee dagen eerder naar het stembureau te gaan.

Medewerkers plaatsen een verkiezingsbord voor de Tweede Kamerverkiezingen op het Buitenhof.  Beeld ANP
Medewerkers plaatsen een verkiezingsbord voor de Tweede Kamerverkiezingen op het Buitenhof.Beeld ANP

Om het stemmen ‘coronaproof’ te laten verlopen, heeft het kabinet bepaald dat mensen vanaf 70 jaar per brief mogen stemmen. Ook kan op veel plaatsen al op 15 en 16 maart worden gestemd en mogen kiezers deze keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee.

Aan de enquête van de Anbo deden zesduizend mensen van 65 jaar en ouder mee. De bond wilde weten hoe corona het stemgedrag van senioren beïnvloedt. De informatie over het briefstemmen bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen valt deze vrijdag bij de eerste 70-plussers op de mat.

De ouderenorganisatie is blij dat ‘best veel’ senioren gebruik zeggen te maken van het briefstemmen, maar maakt zich ook zorgen over mogelijk ongeldige stemmen. Als je het formulier niet juist invult, kan je stem ongeldig zijn, waarschuwt de Anbo. Ze adviseert de briefstemmers er goed voor te gaan zitten en zo mogelijk een ander te laten meekijken. Ook moet de brief op tijd op de post.

Van de mensen van 65 tot 70 jaar gaat 60 procent gewoon naar het stembureau op de verkiezingsdag. Bij de mensen boven 70 jaar ligt dat rond 46 procent. Bijna niemand gaat een andere persoon machtigen, blijkt uit de enquête.

LEES OOK:

Argwaan over briefstemmen? Politici zijn bij PostNL ‘van harte welkom’

Zo’n 240 duizend 70-plussers kunnen, als ze dat willen, al deze week hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Briefstemmen is voor Nederland een nieuw fenomeen. Heeft PostNL alles op orde? Directeur post Resi Becker vertelt hoe alles is georganiseerd.

Eerder stemmen, per brief en hoe zit het met de veiligheid? Alles over verkiezingen in coronatijd

Er is een fors aantal maatregelen getroffen om de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart zo veilig en betrouwbaar mogelijk te laten verlopen. De rechter doet vrijdag uitspraak in het kort geding dat de Partij voor de Dieren heeft aangespannen om briefstemmen voor iedereen mogelijk te maken. Op dit moment mogen alleen 70-plussers per brief stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden