Van dawa

Het rapport van de AIVD: 'Van dawa tot jihad' werd in de laatste week van 2004 gepresenteerd, maar de Tsunami-ramp liet geen ruimte over om er over te discussiëren....

In het rapport waarschuwt de geheime dienst dat de moslimjeugd in rap tempo radicaliseert. De conclusie luidt: 'We hebben niet met één islam te maken en daarom kunnen we niet op één soort islam reageren.'

De AIVD heeft het moslimex tremisme van Nederland in acht categorieën onderverdeeld: 'Als we alle moslims over één kam scheren, kunnen we het klassieke islamitische terrorisme niet bestrijden.' Als ik het rapport in mijn eigen woorden moet samenvatten, luidt het als volgt: 'Simplistische provocatie ter bestrijding van de islam werkt niet. Wie provoceert, creëert chaos.'

Het is de eerste keer dat de AIVD met iets concreets naar buiten komt. In dit rapport zien we dat de geheime dienst een beetje zicht heeft gekregen op de chaos. Het is een stap in de juiste richting.

De islamitische terreur in Nederland staat in zijn kinderschoenen. Het terrorisme heeft nog niet echt wortel geschoten en is daarom niet moeilijk uit te roeien. Islamitisch fanatisme is een soort parasiet die verwijderd kan worden. Maar je moet hem eerst weten te vinden om hem te kunnen uitschakelen.

Daarvoor is een stevig rapport met een correcte analyse nodig. Maar een ding is belangrijk. Als de AIVD de terreur wil bestrijden, moet hij eerlijk zijn ten opzichte van zichzelf en ten opzichte van de bevolking .

In het recente rapport van de AIVD voel ik voor het eerst de nodige eerlijkheid. De analisten van de geheime dienst beweren dat er enkele duizenden jongeren ontvankelijk zijn voor het radicalisme van de islam. Ze hebben iets gezien, maar kunnen het niet begrijpen. Daarom drukken ze er haastig de stempel 'Radicale islam!' op.

Maar dit probleem heeft niets met de islam te maken, het is een Nederlands immigratieprobleem. De islam is een alibi, een vlucht oord geworden voor de geïmmigreerde jongeren. Dat heeft de AIVD niet gezien.

In de Iraanse Islamitische Republiek nemen jongeren met duizenden of miljoenen tegelijk afstand van de islam, vooral van de islam van de ayatollahs en al helemaal van de islam van de terroristen. De moskeeën lopen leeg, en je kunt de jeugd niet meer bij de koranlessen vinden. Ze hebben zich massaal op het internet gestort.

In Nederland lijkt het tegen overgestelde te gebeuren, geïmmigreerde scholieren (jongens én meisjes) tonen een ongewone interesse voor de islam. Maar deze islam heeft niets met de radicale islam, of met de islam van de oorspronkelijke islamitische landen, te maken. De AIVD heeft ook dit niet gezien.

De islam van de jongeren in Nederland is meer een trend: jongeren tonen religieuze trekjes om zichzelf exotischer te maken. Het levert prestige op aandacht te trekken, zich te onderscheiden, om macht te tonen wanneer ze in een zwakke positie worden gedrukt als allochtoon (je bent niet één van ons).

De jongens en de meisjes zeggen als papegaaien een gebroken zinnetje uit de koran na, of ze mixen de woorden uit de koran met hun Nederlands en geven zo een fel ritme en een geheim aan hun taal.

Het is een protestbeweging. Dit protest moet serieus genomen worden. De analisten van de geheime dienst moeten een tijdje naar de scholen gaan om hun rapport te completeren: 'Waarom dit protest en waarom de dawa?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden