Van Dam: scherp debater met lef

Vandaag stelde PvdA'er Martijn van Dam zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap. 'Een scherp debater, met lef en originaliteit.'

Redactie
Martijn van Dam. Beeld anp
Martijn van Dam.Beeld anp

Ondanks dat Martijn van Dam al ruim 9 jaar in de Tweede Kamer zit, is hij met zijn 34 jaar nog steeds een van de jongste kamerleden bij de PvdA.

Het etiket 'jong' is lang aan Van Dam blijven kleven. Toen hij in 2003 in de Kamer kwam werd hij het jongste lid van de Kamer. Dat zou hij tot 2006 blijven. In 2005 werd hij door de parlementaire pers gekozen tot politiek talent van het jaar. 'Retorisch begaafd, een scherp debater, met lef en originaliteit', zo werd hij beoordeeld.

Van Dam groeide snel naar een prominente positie in de fractie. Eerst als mediawoordvoerder en later als woordvoerder buitenland. In 2009 trad hij toe tot het fractiebestuur.

Vorig jaar maart ontving Van Dam hoon om zijn plannen voor een keurmerk kwaliteitsjournalistiek voor programma's van de publieke omroep. Dat moest ervoor zorgen dat kijkers 'niet op het verkeerde been' werden gezet. Van Dam trok zijn plannen snel in.

Voor zijn Haagse periode zat Van Dam, geboren in Zoetemeer, in de gemeenteraad van Eindhoven. In 1998 trad hij toe tot de raad; hij was toen slechts 20 jaar oud en nog student technische bedrijfskunde. In 2001 werd hij in Eindhoven fractievoorzitter en weer een jaar later lijsttrekker.

Gedurende een korte tijd werkte Van Dam in het bedrijfsleven. Eind 2002 ging hij bij Philips aan de slag; bij de lichtdivisie op de IT-afdeling. De PvdA zette hem in 2003 op de kieslijst voor de Tweede Kamer. Hij kreeg een lage plek toebedeeld, maar door een onverwacht goed verkiezingsresultaat kwam hij in januari 2003 in de Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden