Van Buuren doet Van Gogh op ADE, zonder arrogantie

Het Amsterdam Dance Event is zo kolossaal, dan is het wel eens moeilijk kiezen. Hippe feestjes van platenlabels, raves in kelders, iconen uit het verleden in kleine clubs en zelfs huiskamers: ja, die zijn er altijd, al jaren, en ze zijn leuk. Maar het ADE zet ook het vizier op de grote mainstream dance die de popmuziek steeds nadrukkelijk gaat domineren, en daar kun je dus ook maar beter bij zijn.

Heel bijzonder, hoe Van Buuren in die tour de link legt tussen het kunstenaarschap van Van Gogh en dat van hemzelf, overigens zonder een spoor van arrogantie. Beeld null
Heel bijzonder, hoe Van Buuren in die tour de link legt tussen het kunstenaarschap van Van Gogh en dat van hemzelf, overigens zonder een spoor van arrogantie.

Als de top-dj Armin van Buuren kijkt naar De Aardappeleters van Van Gogh, en dat doet hij vaak, dan denkt hij aan de ontberingen die onze voorouders hebben doorstaan. Maar zijn blik wordt ook getrokken door dat meisje in het midden van het doek, van wie we alleen de rug zien. Van Buuren: 'Tussen al het grauwe, het lelijke en de armoede is zij de hoop en de schoonheid. Als zij zich zou omdraaien, wat zouden wij dan zien? Voor haar draai ik: This Is What It Feels Like.'

Het ADE duwde dit jaar de dance de musea in, van film- tot fotomusea en de grote Amsterdamse kunstinstituten van het Rembrandthuis tot het Rijksmuseum. Dat museum als dancepodium leek er op voorhand misschien wat aan de haren bijgesleept, een verplicht Amsterdams nummer, maar bijvoorbeeld in het Van Gogh Museum pakte de versmelting van dance met beeldende kunst prima uit. Armin van Buuren, die een levenslange fascinatie koestert voor het werk van Van Gogh, draaide vrijdagavond een set trance en house in de foyer van het Van Gogh, bij projecties van de doeken die hem - zo bleek dus ineens - jarenlang als inspiratie hebben gediend.

Maar Van Buuren deed meer. Hij sprak en speelde een audiotour in, die tijdens het ADE in première ging. Heel bijzonder, hoe Van Buuren in die tour de link legt tussen het kunstenaarschap van Van Gogh en dat van hemzelf, overigens zonder een spoor van arrogantie.

Bij het Zelfportret met grijze vilthoed verbaast Van Buuren zich over de ogen Van Gogh, waarin zo veel leven is gelegd. 'Dat vind ik magisch. De beheersing, de controle waarmee hij dit in één keer heeft geschilderd. Hyperconcentratie, focus, los van zijn omgeving. Zo'n kick moet hij hebben gevoeld, kijkend in de spiegel. Componisten kennen dat moment ook. Die kick van enorme helderheid, waarin ineens, in mijn studio, alles precies zo klinkt als het moet klinken.'

Het is eigenlijk volkomen logisch dat Van Buuren hierna zijn remix Control Freak door de koptelefoon blaast. Origineel, en een aanrader: want de audiotour is voorlopig voor iedereen in het Van Gogh af te spelen.

Wat heeft Van Buuren eigenlijk een fijne vertelstem. Daar zou hij best meer mee mogen doen.

The Chainsmokers bewijzen in de Arena: dit zijn de nieuwe dancegoden

Een organisatie kan het maar treffen. Het Amerikaanse dance-duo The Chainsmokers was door het aan ADE gelieerde Amsterdam Music Festival (AMF) al geboekt ver voor de onstuimige doorbraak van de dance-act. The Chainsmokers zijn gloeiend heet, want scoorden de afgelopen maanden monsterhits als Don't Let Me Down en Closer. Lees hier meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden