Van Brienenoordbrug tot Kopje van Bloemendaal

Volgens Harrie Heinen, de beheerder van de internetsite www.wielersportboeken.nl, zijn er sinds januari van dit jaar ruim zeventig Nederlandstalige wielerboeken verschenen....

Gijs Zandbergen

Deze kwalificatie geldt in elk geval niet voor De Nederlandse Toppen Top-40. Wél is het geschreven door ‘amateurs’, te weten vertaler Pieter Cramer en grafisch vormgever Huug Schipper. Zij bespreken de belangrijkste ‘bergen’ van Nederland aan de hand van kaartjes, interviews, eigen ervaringen en bespiegelingen.

Leuk en lezenswaardig, al was het maar door de interviews waarin bekende (ex-)renners uitgebreid over de genoemde toppen spreken. Hun professionele opmerkingen halen de hellingen dichtbij voor de wielertoerist, die zich al een hele Piet voelt als hij de Limburgse Keutenberg (1) zonder afstappen overkomt, of als hij ‘op de grote plaat’ de Van Brienenoordbrug (35) neemt.

De Van Brienenoordbrug? Jawel, ook die staat in de Top-40 van belangrijkste hellingen, want dat is een van de aardige kanten van dit boek: het ontbeert de slaafse ernst die veel wielerliteratuur kenmerkt. De auteurs geven ronduit toe dat het beklimmen van de Van Brienenoordbrug of het Kopje van Bloemendaal (10) niet tot de zwaarste inspanningen behoort.

De criteria die aan hun keuzes ten grondslag liggen, zijn dan ook tamelijk flexibel. De Rotterdamse brug over de Maas staat erin omdat het kampioenschap van Nederland er twee jaargangen lang overheen ging, en het Kopje van Bloemendaal omdat de op 2 november 2004 gestorven Gerrie Knetemann veel op deze 43 meter hoge duintop oefende.

Dat de auteurs ettelijke jaren aan hun project hebben gewerkt, heeft tekst en vormgeving goed gedaan. De Toppen Top-40 ziet er zeer verzorgd uit.Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden