Van Boxtel wil uitgifte paspoorten centraliseren Aanvragen pas gaat langer duren

Burgers moeten over een aantal jaren weken langer op hun nieuwe paspoort wachten. Minister Van Boxtel van Grotestedenbeleid wil de vervaardiging van een paspoort niet langer aan de gemeenten overlaten, maar aan één centrale instantie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Met het voorstel honoreert de bewindsman een wens van coalitiepartijen PvdA en D66. Zij pleitten twee maanden geleden voor centrale uitgifte van het paspoort.

Het vorige kabinet koos nadrukkelijk niet voor centrale uitgifte, omdat het hechtte aan een goede en snelle service aan de burger.

In december werd evenwel bekend dat het, in oktober 1997 geïntroduceerde, paspoort toch is te maken, ondanks een reeks nieuwe snufjes die dat vrijwel onmogelijk zouden moeten maken.

Het voordeel van centrale vervaardiging van paspoorten is dat er hoogwaardige, dure apparatuur kan worden aangeschaft, waardoor meer veiligheidsmaatregelen kunnen worden ingebouwd. Twee jaar geleden wezen onderzoeksinstituten TNO en het Duitse Bundeskriminalamt daarop. Ook is de kans aanzienlijk kleiner dat blanco paspoorten uit opslagplaatsen worden gestolen.

Niet bekend

De coalitiepartijen PvdA en D66 pleiten al langer voor het uitbesteden van het paspoort aan éé of een consortium van buitenlandse bedrijven. Na een reeks mislukkingen bij het maken van een goed paspoort, hopen de politieke partijen dat een buitenlands bedrijf er wel in slaagt een fraudegevoelig paspoort te maken. Van Boxtel en zijn voorganger staatssecretaris Kohnstamm wijzen erop dat het maken van een honderd procent fraudegevoelig paspoort onmogelijk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden