Van Boxtel: verzekeraars houden dure patiënten liever buiten de deur

Er tikken tijdbommen onder het ziektekostenstelsel. De solidariteit wordt ondermijnd door toenemende risicoselectie: verzekeraars houden dure patiënten liever buiten de deur. Dat zegt Roger van Boxtel, vertrekkend topman van zorgverzekeraar Menzis.

Roger van Boxtel, vertrekkend topman van zorgverzekeraar Menzis. Beeld anp
Roger van Boxtel, vertrekkend topman van zorgverzekeraar Menzis.Beeld anp

Risicoselectie bemoeilijkt het overstappen van burgers naar andere verzekeraars, zegt Van Boxtel. Verzekeraars met klanten die veel zorg nodig hebben, moeten extra vermogen opbouwen. Daardoor verslechtert de concurrentiepositie van deze sociale verzekeraars. De verzekeringsdirecteur slaat alarm over de negatieve effecten van de marktwerking in de gezondheidszorg: 'Als er niets gebeurt, komen cliënten voor gesloten zorgloketten te staan. En de zorgverzekeraar die iedereen aanneemt, krijgt bedrijfseconomische problemen .'

Van Boxtel zegt dit vandaag in een interview met de Volkskrant. Hij kondigt hierin zijn vertrek aan bij Menzis in april 2015. Hij heeft de verzekeraar dan ruim tien jaar geleid. Zijn opvolger wordt de financiële topman van Menzis, Ruben Wenselaar.

Menzis accepteert ongezien aanvragen voor de basisverzekering en voor aanvullende verzekeringen. Van Boxtel hekelt verzekeraars die eisen stellen voor aanvullende verzekeringen omdat dit een drempel opwerpt bij het aanvragen van een basisverzekering, waar de risicoselectie is verboden.

Extra eisen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die toeziet op de zorgmarkt, tikte verzekeraars als Promovendum en Zekur al eens op de vingers omdat zij toch drempels opwierpen bij de basisverzekering. Volgens de NZa stellen verzekeraars bij eenvijfde van de aanvullende verzekeringen extra eisen. Of dat toeneemt, weet de NZa niet.

Onlangs verklaarde minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Volkskrant dat er voldoende aanvullende verzekeringen zijn zonder risicoselectie. Zij beriep zich daarbij op de zorgautoriteit. Volgens Van Boxtel faalt de NZa juist bij het op de vingers tikken van de verzekeraars. 'Ze trekken wel een gele kaart, maar die rode komt niet.'

undefined

Zorgverzekeraars moeten weliswaar iedereen zonder risicoselectie accepteren voor de verplichte basisverzekering, maar achter de schermen schuiven ze met geld om de potentiële grote risico's af te dekken. Verzekerden uit arme buurten doen een groter beroep op zorg dan verzekerden uit rijkere postcodegebieden.

Maat houden
Voor aanvullende verzekeringen mogen verzekeraars wel aan risicoselectie doen. Burgers sluiten de basis- en de aanvullende verzekering vrijwel altijd bij dezelfde verzekeraar af, hoewel dat niet verplicht is. De risicoselectie voor de aanvullende verzekering werkt volgens Van Boxtel zodoende indirect ook als risicoselectie voor de basisverzekering. 'Ik roep mijn collega-zorgverzekeraars op maat te houden bij de risicoselectie. Of we gaan er allemaal aan doen. Met alle risico's van dien.'

Van Boxtel hekelt ook de financiële eisen die zorgverzekeraars verplichten tot het oppotten van vermogens. Menzis heeft veel verzekerden die veel zorg nodig hebben. De financiële normen verplichten Menzis daardoor tot het aanhouden van extra vermogen. Dit benadeelt volgens Van Boxtel Menzis ten opzichte van andere zorgverzekeraars. Ook meent Van Boxtel dat Menzis te weinig geld krijgt voor de wijkverpleging, een nieuwe taak voor zorgverzekeraars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden