Van boerenski tot olympisch niveau

U heeft graag de piste voor uzelf? Of u doet liever meer dan louter skiën tijdens een wintersportvakantie? Volg dan de tips van de Volkskrantredactie.

BIJDRAGEN VAN NOËL VAN BEMMELTOINE HEIJMANSSANDER HEIJNEARIEJAN KORTEWEGEVA OUDE ELFERINK en WIL THIJSSEN.

Superbesse, Frankrijk

Op 6 kilometer van het middeleeuwse stadje Besse is vijftig jaar geleden Superbesse verrezen, een gloednieuw dorp, gemaakt voor toeristen. Superbesse ligt in het vulkanengebied van de Auvergne. Vanaf de toppen heb je een prachtig uitzicht over besneeuwde vulkaankegels en kratermeren.

De wintersport is er van het genre boerenski. Minder flashy dan in de Alpen, de pakken zijn van een paar seizoenen geleden, de prijzen voor de liften ook. Het hoogste punt is de Puy de la Perdrix, met 1.850 meter. Er is 43 kilometer piste, en de mogelijkheid door te steken naar Mont-Doré, aan de andere kant van de berg. De langlauftrajecten lopen langs kapelletjes en bergmeren.

Een tip: huur een chambre d'hôte of een huisje met dikke muren in Besse, een schilderachtig stadje met fonteinen, pleintjes, leien daken, zwarte madonna en stadspoort. Ga vandaaruit naar Superbesse om te skiën.

sancy.com

Portes du Soleil, Frankrijk

De bergen zijn pas echt mooi als de skiërs verdwijnen. Vaak is het zo druk op de pistes, dat je de wildernis eromheen vergeet, en net als het mooi wordt, jagen de pistebully's je alweer naar beneden. Maar midden in het grootste skigebied van Europa, in het Franse Portes du Soleil, op een kruising van vier pistes, ligt een berghut waar je 's nachts kunt slapen en 's ochtends vroeg de gemzen ziet. Die hut heet L'Abricotine en heeft zich vermomd als een doodnormaal pisterestaurant/koffietent/terras - maar dat is camouflage.

Als de daggasten weg zijn, dekt Gérard de tafels voor het handjevol skiërs dat blijft slapen. Buiten daalt de stilte neer, en licht de sneeuw op onder de maan, binnen vertelt Gérard graag over de natuur, en voor je het weet zit je aan zijn huisgemaakte vervaine-likeur. Er zijn stapelbedden, eenvoudige wollen dekens en er is een lauwe douche. Vroeg opstaan om de gemzen te zien en als allereerste de ongeprepareerde piste af te skiën.

refuge-abricotine.com

La Mongie, Frankrijk

Ooit was dit een bestemming voor de well-to-do. Rijke Britten die zich in de sneeuw waagden om dan 's avonds bij te komen in de nachtclub. Die tijd is voorbij. La Mongie is nu de grootste wintersportbestemming van de Franse Pyreneeën: 100 kilometer piste, van pikzwart tot zachtgroen.

Je kunt er lange tochten maken, bijvoorbeeld over de Tourmalet, om af te dalen naar Barèges; dat ligt diep in het dal, je skiet er tussen de bomen. Summum is de afdaling van de Pic du Midi (2.877 meter) met zijn fameuze observatorium en restaurant op grote hoogte. Een hoogteverschil van 1.500 meter moet overbrugd, alles off-piste. De grootste waaghalzen schijnen dat in vier minuten te doen. De nachten zijn hier vaak buitengewoon helder.

Daarna ontspannen in Bagnères-de-Bigorre, een klassiek kuuroord op een half uur rijden, waar in spacentrum Aquensis het warme bronwater wacht.

grand-tourmalet.com sancy.com

Östersund, Zweden

In Midden-Zweden ligt het provinciestadje Östersund. Wie meer wil doen dan skiën, zit hier goed. Er zijn enkele hellingen met skiliften, acceptabel voor beginners en kinderen, maar de grote attractie is het enorme Storsjönmeer. Daarop houdt de gemeente een route sneeuwvrij voor schaatstochten. In het weekend trekken hele families, met oma's en peuters, van eiland naar eiland. Een moeder die zich laat voorttrekken door twee honden, terwijl zij weer een slee met kinderen op een schapenvacht trekt, is hier niet raar. Onderweg picknicken ze op een kampeermatje en drinken warme chocolade.

Wie verder weg wil, huurt een sneeuwscooter met gids en thermoskan voor een winterse tocht. Kan ook met sledehonden. Aan de rand van Östersund geeft biatlonkampioen Tord Wiksten les in langlaufen. Uit de verre omtrek rijden Zweden naar Östersund om te winkelen, om eens Thais of Japans te eten of om het vliegtuig te pakken.

visitostersund.se/english

Bardonecchia, Italië

Op een kruising van vier Italiaanse valleien ligt Bardonecchia. Vlieg naar Turijn en pak de trein die binnen een uur stopt op loopafstand van de skilift. Of rijd 1.200 kilometer zuidwaarts en pak de eerst afslag na de Fréjus-tunnel. In het weekend sjezen hier Italiaanse families uit Turijn en Genua als gekken naar beneden, maar door de week zijn de olympische pistes bijna uitgestorven. Bardonecchia is al duizenden jaren een belangrijke grensplaats. Dus geen flats en parkeergarages, maar middeleeuwse fonteinen, kerken van natuursteen en brede lanen met eeuwenoude pijnbomen.

De pistes en liften zijn flink verbeterd voor de Winterspelen van 2006, inclusief een omvangrijk snowboardpark, maar de verwachte groei in toerisme bleef uit. Dat is sneu voor de inwoners, maar fijn voor bezoekers. Die waarderen ook de sympathieke prijzen: 1,50 euro voor een cappuccino, 45 euro voor een diner voor twee.

bardonecchia.it, realbedandbreakfasts.com/bardonecchia

Klíny, Tsjechië

Wie veel kinderen heeft en weinig geld en vooral veel houdt van après-ski, kan het Tsjechische Klíny als vakantiebestemming overwegen. Klíny is het goedkoopste, gekste, kleinste ski-oord van Europa, met de kortste pistes en minst ervaren skiërs. Je gaat erheen om je kinderen te leren skiën terwijl je zelf drinkt, wandelt, mountainbiket of jaagt in de bossen van het Ertsgebergte.

De prijzen zijn laag (zo'n 12 euro voor een dag skiën in het hoogseizoen), de mogelijkheden ongekend - alles mag er, de plek is gloednieuw.

Een multimiljardair knapt er zijn geboorteplaats op en verschaft de inwoners werkgelegenheid met het toerisme. Logeer er op de plek van de voormalige kolenmijn, die in de Tweede Wereldoorlog de naam Reichswerke Hermann Göring droeg. De weldoener verdrijft de littekens in het landschap en de geschiedenis. Elk jaar bouwt hij een nieuwe attractie, zoals een indoorsporthal voor mensen die niet van skiën houden. Slechts 7 uur rijden vanuit Nederland.

kliny.cz

Arosa, Zwitserland

Tip voor kinderrijke gezinnen: ga naar het Zwitserse Arosa. Dat afgelegen plaatsje in het kanton Graubünden biedt deze winter gratis ski- en snowboardles voor kinderen tot 17 jaar. Een stunt van de plaatselijke gemeenschap. Die maakt zich zorgen, omdat steeds minder Zwitserse kinderen skiën. Dat is niet goed voor de toekomst van de nationale sport én niet goed voor de veiligheid, aldus de dorpbewoners.

Het aanbod geldt gelukkig ook voor buitenlandse kinderen. Dat scheelt zo een paar honderd euro.

Nadeel is wel dat je moet kiezen tussen een van de twintig hotels en vijftig appartementaanbieders die zich bij deze actie hebben aangesloten. Daarbij geldt voor de lessen 'vol is vol', dus boek snel.

Nog een tip: verruil de ski's eens een middagje voor het bubbelbad in de met prijzen overladen Tschuggen Bergoase Spa, ontworpen door sterarchitect Mario Botta.

arosa.ch

Leogang, Oostenrijk

Leogang is de ideale bestemming voor wintersport met pubers. Het rustieke dorpje beschikt samen met Saalbach en Hinterglemm over meer dan 200 kilometer aan pistes. U kunt een volle dag skiën zonder twee keer dezelfde piste te zien, terwijl de kinderen rondhangen in het funpark.

Tip: sta na verse sneeuwval vroeg op. Tussen de pistes barst het van de ongeprepareerde doorgangetjes waar je veilig stukjes off-piste kunt skiën. Vanuit de liften is goed zichtbaar waar en hoe je kunt afsnijden. Maar wees er vroeg bij, voordat de lokale jeugd de mooiste stukjes poeder voor je neus heeft omgeploegd.

saalfelden-leogang.com

Flexibele skipas

Ze beginnen eindelijk te luisteren, de skilifteigenaren. Hun skipas wekt al jaren ergernis als het meest inflexibele product van de vakantie-industrie. Je telt 200 tot 300 euro neer voor vijf dagen toegang, of je nou komt of niet. Terwijl skiërs ook wel eens een ochtend wat anders willen doen of bij slecht weer willen kunnen afhaken. Blijf dus vragen naar een flexibele pas, zoals bijvoorbeeld de 3 Vallées Liberté-kaart in Frankrijk. Een soort ov-kaart waarmee je per ritje afrekent.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden