Van bloedgravin naar rationalist

Met een verwijzing naar het bekende credo 'Cogito ergo sum' (Ik denk dus ik besta) van de Franse filosoof René Descartes, koos Erzsébet Baerveldt als motto voor haar expositie bij galerie Reuten 'Debita ergo sum' (Ik ben schuldig, dus ik besta)....

Een tijd geleden kreeg Baerveldt de opdracht om een beeld van Descartes te maken voor kasteel Eendegeest in Oegstgeest, waar de filosoof een tijdlang ondergedoken zat op vlucht voor de Franse clerus. Net als bij Báthory het geval was, zoekt Baerveldt ook bij Descartes naar het mysterie. Naar de geheimen van rituelen, getallensymboliek en alchemie die zij als de intellectuele basis van haar kunst gebruikt.

Dat kan bij vlagen behoorlijk irriteren, vooral in haar chaotische teksten waarin rijp en groen wordt opgerakeld. Bijbelse symboliek, getallenmystiek en verwijzingen naar de schade die de mens het milieu en zichzelf toebrengt door verkeerde gewoontes, blijken van even groot belang te zijn om Baerveldt te inspireren. Het vreemde is dat de beelden, foto's, tekeningen en objecten die zij uitgaande van dit verward, schuldbeladen wereldbeeld tot stand brengt, een fascinerend en bij wijle ontroerend geheel vormen.

Grote beelden van paarden en sfinxen zijn nieuwe elementen in Baerveldts universum, hun huid bedekt met mystieke tekens. In de buiken van de paarden (Troje en Noach genaamd) zijn teksten verstopt. Het gebaar ontroert, de inhoud doet het ergste vrezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden