Van Bijsterveldt: U zeggen is geen verplichting

De leraar aanspreken met u getuigt van respect en goede omgangsvormen, maar het is aan de scholen zelf of ze dat in regels willen vastleggen.

ANP/Redactie
Een professionele afstand tussen student en docent is nodig, vindt de PVV. © ANP Beeld
Een professionele afstand tussen student en docent is nodig, vindt de PVV. © ANP

Dat stelde minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag in een reactie op een voorstel van de PVV. Die vindt dat er tussen de leerkracht en leerling een professionele afstand nodig is, zodat het respect voor het gezag van de docent wordt vergroot.

In antwoord op het voorstel schrijft ze in een brief aan de Kamer: 'De gedachte hierachter is begrijpelijk. Gebruik van het woord 'u' is een blijk van respect en van goede omgangsvormen. Het is echter aan de school en aan de leraar zelf om helder te maken wat de gedragsregels in de school en de klas zouden moeten zijn. De school moet hierover duidelijke afspraken maken met de ouders/verzorgers van de leerlingen.'

Je en jij zeggen en voornamen gebruiken passen zouden volgens de PVV niet moeten kunnen op school. Het voorstel kwam de PVV'er gisteren op kritiek te staan van collega-Kamerleden. Onder meer PvdA, SP en D66 wezen Beertema erop dat ook de taal en fatsoensnormen van Kamerleden als voorbeeld dienen voor de jeugd en dat PVV'ers zich nogal eens verbaal laten gelden. Ze doelden onder andere op het 'Doe eens normaal, man!' van Geert Wilders tijdens de laatste politieke beschouwingen.

Beertema vond het 'selectieve verontwaardiging'. Hij vond de duidelijke taal die de PVV in het parlement spreekt niet te vergelijken met het respect dat hij in de klas wil zien voor een leerkracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden