Update

Van Bijsterveldt: ook leerlingen met slechte cijfers moeten examen doen

Scholen mogen leerlingen die slechte cijfers halen, niet verbieden examen te doen. Dat zegt minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag tijdens het vragenuurtje. Ze beloofde scholen die dit wel doen, hierop aan te spreken.

Marja van Bijsterveldt, minister van Onderwijs.Beeld anp

Ook leerlingen een contract laten ondertekenen, zodat ze zich terugtrekken uit het examenprogramma kan niet, aldus Van Bijsterveldt. Zodra de namen bekend worden van de scholen die hebben geweigerd leerlingen examens te laten afleggen, zal de minister hen daarop aanspreken.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat de minister een halt toeroept aan het weigeren van de scholen. Ze denkt dat dit voortkomt uit prestatiedrang, om een hoog slagingspercentage te garanderen. Het Kamerlid is bang dat scholen met meer 'trucjes' komen voor goed imago, ten koste van de leerlingen.

Klachten
Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) overtreden sommige scholen wettelijke examenregels. Het LAKS heeft de afgelopen weken 'meerdere' klachten ontvangen over scholen die hun leerlingen de toegang tot het examen willen ontzeggen.

Minstens twee middelbare scholen hebben geprobeerd leerlingen onder druk te zetten door ze een contract te laten tekenen. In dat contract eisen de scholen dat leerlingen met onvoldoendes zich terugtrekken uit het examenprogramma. Onrechtmatig, zegt het LAKS. Scholen proberen zo slechte slagingspercentages te voorkomen. Schoolleiders kunnen leerlingen alleen de toegang tot het examen ontzeggen als er onregelmatigheden zijn gebeurd, zoals fraude of ernstige overtredingen van schoolregels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden