Van Bijsterveldt? Bleker? Van Haersma Buma? Toch De Jager?

De voorbereidingen voor de verkiezingscampagne van het CDA zijn gestart, zo bezweert partijvoorzitter Ruth Peetoom op de website. Vrijwilligers hebben zich al gemeld. Maar: 'Op dit moment kan ik u helaas nog niet concreter informeren dan dit.'

Sybrand van Haersma Buma, Maxime Verhagen, Marja van Bijsterveldt, Jan Kees de Jager, Liesbeth Spies en Henk Bleker op het CDA-congres Beeld ANP
Sybrand van Haersma Buma, Maxime Verhagen, Marja van Bijsterveldt, Jan Kees de Jager, Liesbeth Spies en Henk Bleker op het CDA-congresBeeld ANP

Het CDA heeft namelijk nog één groot levensgroot probleem. Er is nog geen duidelijke leider die de campagne-kar voor de partij moet gaan trekken. Ook is nog niet duidelijk hoe die leider wordt aangewezen of gekozen. Vandaag zou duidelijk moeten worden of de lijsttrekker voor de komende verkiezingen wordt gekozen door de leden van de partij of wordt aangewezen voor het partijbestuur.

Ondertussen is nog altijd ongewis wie de leden dan zouden kunnen kiezen, of wie door het bestuur kan worden aangewezen.

Marja van Bijsterveldt
NRC meldt dat inmiddels demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt zich kandidaat wil stellen, mocht er een ledenraadpleging plaatsvinden. Het is de vraag of ze een kans maakt. Uit een peiling van televisieprogramma EenVandaag bleek de geringe steun voor haar; ze kwam niet voor in de top-3 die werd afgesloten door Henk Bleker met 7 procent van de stemmen.

Bleker
Of Bleker zich kandidaat stelt, is ook nog maar afwachten. Hij is niet ongeschonden uit 1,5 jaar kabinet gekomen. Het briefje richting Mauro, het gehannes rond de Hedwigepolder, het verzet tegen zijn Natuurakkoord; zijn blazoen is niet zonder vlekken.

Marja van Bijsterveldt Beeld anp
Marja van BijsterveldtBeeld anp
Henk Bleker Beeld anp
Henk BlekerBeeld anp

Sybrand van Haersma Buma
Sybrand van Haersma Buma, de fractievoorzitter, lijkt betere papieren te hebben. Hij bleef als Kamerlid relatief ver verwijderd van het krakeel in het kabinet, en komt - zeker de afgelopen week - duidelijk en ontspannen over. In het debat gisteren had hij enkele scherpe oneliners - 'Wilders eindigt nog eens als erelid van de PvdA' - en opende hij op stevige wijze de aanval op de PVV. Voor de camera's blijft Van Haersma Buma - of de vragensteller nu Eva Jinek of Ferry Mingelen is - volhouden dat hij nog niet bezig is met de vraag of hij leider van het CDA wil worden. In werkelijkheid zal hij zijn antwoord al lang klaar hebben. Daarbij: een antwoord a;s 'het niet te weten' is al heel wat meer richting een kandidatuur voor het lijsttrekkerschap dan een duidelijk 'nee' van partijprominenten als Maxime Verhagen, Camiel Eurlings en Jan Kees de Jager.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Jan Kees de Jager
Die laatste was in de opiniepeiling van EenVandaag verreweg de populairste CDA'er. 36 procent van de CDA-stemmers zag hem het liefst als lijsttrekker. Het AD meldt vandaag dan ook dat er binnen de partij pogingen worden gedaan om De Jager van gedachten te laten veranderen. 'Er wordt nu echt op hem ingepraat om zijn besluit te heroverwegen', aldus Karel Leunissen van het CDA Limburg. 'Ik weet niet hoe 'nee' een 'nee' is,' zegt Marrijn Reinders van CDA Drenthe. Mocht De Jager zich alsnog kandideren, dan zou dat een daad van 'totale opoffering' zijn, aldus ingewijden.

Later vandaag wordt er wellicht meer duidelijk. Dan beslist het partijbestuur over de manier waarop de leider wordt gekozen.

Jan Kees de Jager Beeld anp
Jan Kees de JagerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden