Van beuk naar lichamelijk contact

ZEIST - Een beuk wordt een duw, een duw wordt lichamelijk contact en lichamelijk contact eindigt tegen vijf uur in een 'schokkerige beweging naar achteren'. Daaruit moet dan in elk geval het vermoeden van lichamelijk contact worden afgeleid.


De tuchtcommissie van de KNVB buigt zich vrijdagmiddag in Zeist over het akkefietje tussen AZ-trainer Gertjan Verbeek en de vierde official tijdens de thuiswedstrijd tegen Heracles vorige week zaterdag. Deze vierde official, een soort regelneef van het arbitrale trio, voelde zich bedreigd door Verbeek en op zijn aanwijzing diende de trainer het speelveld verlaten.


Die bedreiging laat zich dus moeilijk hard maken, zodat aanklager Van Toorn namens de KNVB uit komt bij die schokkerige beweging naar achteren. Op grond daarvan eist hij een schorsing van drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk.


In het begin van de avond sluit de tuchtcommissie onder leiding van voorzitter Hendrik Wooldrik, zich daarbij aan. Verbeek heeft het arbitrale gezag onvoldoende gerespecteerd.


Zittingen van de tuchtcommissies in het betaald voetbal zijn voer voor fijnproevers. De emotionele rauwheid binnen de lijnen wordt opeens verpakt in juridisch jargon, zodat het hele perspectief verandert.


Eén ding wordt vrijdag meteen duidelijk: Gertjan Verbeek is niet zo'n fijnproever. Aan zijn lijf geen polonaise en zeker geen flauwekul.


Zo komt hij vrijdag ook door de Zeister bossen aangebeend, met een stuurs gezicht op weg naar de Ruud Krolzaal, waar zijn zaak dient. Aan een tafeltje in de ontvangstruimte zit tamelijk eenzaam de vierde official te wachten op de dingen die kunnen komen. Eerst bekijkt de tuchtcommissie nog een keer de reeks van incidenten. Verbeek zich boos op scheidsrechter Bossen. De vierde official maant hem tot kalmte.


De twee kemphanen staan akelig dicht bij elkaar. De vierde official legt via zijn koptelefoontje contact met Bossen die Verbeek weg stuurt.


De trainer beent op de vierde official af en vraagt: 'Wat is er aan de hand, vriend?' Vooral dat laatste klinkt behoorlijk dreigend.


Na afloop van het duel wendt Verbeek zich opnieuw tot hem en maakt de vierde official uit voor leugenaar. Hij voelt zich in zijn integriteit aangetast. Erger kan niet.


De vierde official, die Jochem Kamphuis heet, mag vrijdag als eerste het woord voeren. Verbeek had in die wedstrijd volgens Kamphuis het gezag ondermijnt. Wat hem zelf betreft betitelt Kamphuis het gedrag van Verbeek als respectloos.


In de gangen van het stadion had Kamphuis misschien van een beuk gesproken, maar in de aanklacht is dat een duw geworden. Daarbij was de schouder van Verbeek op zijn borst beland.


AZ voert technisch directeur Stewart en teammanager Bouwens op als getuigen à decharge. Nee, van een beuk of een duw is echt geen sprake geweest.


Karel Bouwens treft de kern door het 'een discussie op z'n Gertjans' te noemen. De trainer van AZ is gewend onomwonden zijn mening te geven. De een noemt dat direct, de ander lomp of misschien wel intimiderend.


De zondebok zelf zit er tamelijk onwillig bij. Wanneer de vierde official het woord voert, kijkt hij een andere kant op.


Voor de rest lijkt Verbeek in het luchtledige te verkeren. Hij is er wel, maar eigenlijk niet.


Verbeek en het arbitrale kwartet

2 oktober 2001:

Emmen - Heracles door Ger Buiting naar tribune gestuurd na aanvaring met vierde man. Boete van 200 gulden.

7 maart 2003:

Heracles - Eindhoven door Harry van Beek naar tribune gestuurd na aanvaring met grensrechter Meenhuis. Uiteindelijk vrijgesproken.

20 februari 2004:

Telstar - Heracles door Jac Schenkels naar tribune gestuurd omdat hij zonder toestemming het veld had betreden. 1 duel schorsing en 250 euro boete.

14 augustus 2004:

AZ - Heerenveen door Pieter Vink naar tribune gestuurd na aanvaring met vierde man Nijhuis. 1 duel voorwaardelijk.

19 oktober 2006:

Osasuna - Heerenveen door Damir Skomina (Slov) na aanvaring met vierde man. De UEFA berispt hem slechts.

26 augustus 2007:

Ajax - Heerenveen door Dick Jol naar tribune gestuurd na aanvaring met vierde man Nijhuis. Twee duels schorsing, plus 1 voorwaardelijk.

5 mei 2008:

Ajax - Heerenveen playoffs. Na afloop krtitiek op scheidsrechter Dick van Egmond. Boete van 500 euro en twee duels voorwaardelijk.

12 februari 2011:

AZ-PSV door Bas Nijhuis wegens herhaaldelijk protesteren naar tribune gestuurd. 1 duel geschorst.

21 december 2011:

Ajax- AZ, Verbeek haalt zijn spelers van het veld nadat doelman Esteban is belaagd door een Ajax-supporter. Geen straf KNVB.

3 maart 2012:

AZ - Heracles door Ruud Bossen naar tribune gestuurd vanwege aanmerkingen op de leiding. Uitspraak: drie duels geschorst waarvan één voorwaardelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden