Van Belgisch nationaal symbool wordt minder gedronken

Import Export

Wat?

Bier

Waar vandaan?

België


Geen land heeft een zo rijke biercultuur als België. Daarmee moet het gezien de toegenomen aandacht voor speciaalbieren en lokale merken wel heel goed gaan. Proost. Ja, zo leek het heel lang. In 2012 bereikte de Belgische bierexport nog een record. Maar in 2013 is het ineens een stuk minder gegaan. De export nam af met 5 procent.

Paniek over deze trendbreuk?

Zou je kunnen zeggen. 'Belgische bierexport onrustwekkend laag', kopte Het Laatste Nieuws. Net als in andere Europese landen daalt de binnenlandse bierafzet in België al sinds 1980. De Belgen drinken gemiddeld nu 72 liter gerstenat per persoon. Dat is ongeveer hetzelfde als de Nederlander. Oorzaak daarvan is vooral dat Belgen minder vaak naar het café gaan. Maar de Belgische brouwers konden dat tot nu toe steeds goedmaken met een stijging van de export. Van de Belgische bierproductie van 18 miljoen hectoliter wordt 11 miljoen geëxporteerd. Dat was in 1980 nog slechts 2 miljoen. Maar aan die jaarlijkse stijging van de export lijkt een abrupt einde te zijn gekomen.

Waar zit de pijn?

Vooral de export naar de andere landen van de Europese Unie is gedaald. De export naar Frankrijk daalde met 8 procent van 3,5- naar 3,2 miljoen hectoliter. Voor de Belgische brouwers is Frankrijk na het eigen land de belangrijkste afzetmarkt. Frankrijk is goed voor eenderde van de Belgische bierexport. Reden van de daling zijn volgens de brouwers vooral de accijnsverhogingen van 75 procent oplopend tot 160 procent op bier die de Franse regering heeft doorgevoerd. De Belgen vinden dit overigens discriminerend omdat de accijns op wijn nauwelijks is verhoogd.

Met de export naar Nederland en Duitsland zit het wel goed?

Nee. De export naar Duitsland kelderde in 2013 van 2 miljoen naar 1,7 miljoen hectoliter. Die naar Nederland daalde licht, maar bleef nog net boven de 2 miljoen. Ook de export naar Italië en Groot-Brittannië ging fors omlaag.

Is de bierindustrie belangrijk voor de Belgische economie?

Er zijn 160 brouwerijen die 1.500 biersoorten maken. Veel daarvan, zoals de beroemde abdijbieren en trappisten, hebben prijzen gewonnen. In de Belgische brouwerijsector werken 45 duizend mensen. Dus dat kun je belangrijk noemen. Maar bier is voor de Belgen niet alleen een economisch goed, het is een nationaal symbool, net zoals de wodka voor de Russen en tequila voor de Mexicanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.