Van Basten heeft leren reageren zoals Michels

Het komt allemaal door Jack van Gelder. Die merkte de laatste weken een paar keer op dat Marco van Basten steeds meer op Rinus Michels gaat lijken....

Nico Dijkshoorn

Het kan heel goed zijn dat de heer Michels al twee uur voor de landing als een vlieg tegen de voordeur aanhing. Iedereen in het vliegtuig lekker kaarten en hij leunde al met zijn voorhoofd tegen de uitgang.

Ik ken die onbedwingbare drang wel van andere Nederlanders. Met gespannen koppen wachten tot het lampje uitgaat, als gekken opspringen en daarna nog een kwartier achter elkaar zwetend in het gangpad staan.

Hoe dat bij Michels ging, weet ik niet. In ieder geval stapt Marco precies hetzelfde uit een vliegtuig. Daar moet ik Jack in geloven. Misschien zit het in het zwaaien. Dat deed Michels ook. Jack zag het in nog meer kleine dingetjes. Een bepaalde rust, een bepaalde humor.

De tweegesprekjes tijdens de persconferentie tussen Van Basten en Bert Maalderink, die zo veel lijken op de Snip-en-Snapmomentjes tussen Kees Jansma en Rinus Michels tijdens het EK 1988.

Daar heeft Jack wel een punt. Van Basten is inmiddels Bert Maalderink-proof. Klaargestoomd door perschef Jansma. Het kan niet anders of er moet zijn geoefend. Oud-journalist Jansma in de rol van Maalderink en Van Basten – net echt – achter een tafeltje. ‘Marco, laten we nou niet zo kinderachtig doen met die hesjes en geheime trainingen. We zijn toch volwassen mannen onder elkaar. Dat is toch heel kinderachtig, net doen alsof Melchiot is geblesseerd. We zijn toch allebei volwassen kerels? Toch?’

Marco heeft hierop leren reageren zoals Michels. Met een beetje humor. Met een lachje. Met een kwinkslag. Ontwijkend, maar met charme. En dat werkt. Kees Jansma moet tijdens het EK zijn gaan denken dat Michels en hij iets speciaals hadden. Slim van Michels. Jansma leert Van Basten nu hetzelfde. Soms lachen om een grapje en, heel belangrijk, Maalderink binnenkort bij zijn voornaam noemen tijdens een persconferentie.

‘Wat denk je zelf, Bert?’ Dat suggereert intimiteit. Dodelijk voor een journalist.

Heeft Jack dus toch een beetje gelijk. Het zet je aan het denken. Zijn er misschien selectiespelers die steeds meer op iemand anders gaan lijken? Tim de Cler lijkt steeds meer op Paul Bosvelt. Je zag pas dat Paul mee was naar het EK in Portugal, toen hij inviel voor Arjen Robben. Dat heb ik ook met De Cler. Verdomd, die is er ook nog, denk je als hij tijdens een training voorbij wandelt.

Vrijdag, tijdens NOS Studiosportzomer, viel het mij op dat Jack Spijkerman en Yvon Jaspers samen steeds meer op de sneldichter Willy Alfredo gaan lijken. Je zet ze aan tafel, je houdt een bordje ‘Ja, roept u maar’ omhoog en ze beginnen vanzelf te babbelen. Yvonne was weer een uurtje lang het kittige buurmeisje dat niets van mannenvoetbal snapt en Spijkerman was weer heel even het oude televisiebeest.

Op het nieuws van Melchiots blessure (iets met zijn schaambot) reageerde hij met de volgende grap: ‘Wat zou daar in het hotel zijn gebeurd?’ Helaas deed er niemand een bordje met de tekst: ‘Nu Lachen’ omhoog.

Klaas-Jan Huntelaar gaat steeds meer op John Bosman lijken. Klaas-Jan is naar het EK afgereisd als een van de meest scorende voetballers in Europa en, zoals het er nu naar uitziet, is hij de vierde spits van het Nederlands elftal. Ook daarin lijkt Marco van Basten op Rinus Michels. Hij weet hoe je een spits moet prikkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden