Van Barneveld is zelf verrast door dodelijke precisie

Negen maal gooide darter Raymond van Barneveld gisteravond de maximale score en zijn laatste '180' ontlokte zelfs bij tegenstander Steve Duke een applausje....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van Barneveld, dinsdag tegen de Schot Wallace nog ternauwernood aan uitschakeling ontsnapt, gunde zijn Australische tegenstander gisteravond slechts één set (5-1) en plaatste zich aldus met speels gemak voor de halve finale van het Embassy World Championship. Daarin neemt de Hagenaar het zaterdag op tegen de Engelsman Mason die zijn landgenoot Adams met 5-4 de baas bleef.

Tegen WK-debutant Duke beleefde Van Barneveld donderdag een eenvoudige avond. De 49-jarige Australiër, geboren in Engeland, had zich als winnaar van de Australian Masters voor het eerst voor het WK weten te kwalificeren en verrastte vooral in de eerste ronde met een 3-0 zege op Steve Beaton, de Embassy-winnaar van 1996.

Een nieuwe stunt tegen de titelverdediger zat er voor outsider Duke (nog nooit kwam een Australiër op het WK zo ver) echter niet in. Vooraf zei de Hagenaar op een 5-1 overwinning te rekenen en die voorspelling kwam precies uit.

Mede dankzij de coulantie van Van Barneveld die na de verplichte pauze na vier - allen door hem gewonnen - sets de teugels even liet vieren en Duke een set gunde.

Zoveel inschikkelijkheid legde Van Barneveld bij het begin van de wedstrijd allerminst aan de dag. Duke mocht in de eerste leg beginnen maar werd onmiddellijk teruggewezen door de Nederlander. Binnen acht minuten was de eerste set voorbij: 3-0.

De drie volgende sets werden door Van Barneveld allen met 3-1 gewonnen zonder dat hij ook maar één keer in de problemen kwam. Vooral met zijn checkouts was Van Barneveld dodelijk precies: in vier sets scoorde hij meer dan veertig procent in het uitgooien van een leg.

Na de verplichte pauze kreeg Van Barneveld in de vijfde set onmiddellijk de kans om Duke te 'breken' maar twee kansen op de dubbele twintig bleven onbenut. Duke veerde even op, wierp in die vijfde set driemaal de maximale '180' en won de set met 3-2.

In de laatste set gooide ook Van Barneveld driemaal de maximale score (in drie wedstrijden heeft hij dat nu 22 keer gedaan) om die tenslotte met 3-2 te winnen.

Hoewel hij tot een uitstekend algemeen moyenne kwam was Barney aanvankelijk niet goed te spreken over zijn spel tegen Duke. 'Het was moeilijk om de concentratie te houden. Ik ben echt niet blij met mijn spel.' Pas nadat hij de statistieken onder ogen kreeg klaarde het gemoed op: 'Ik ben zelf verrast door de cijfers. Nog nooit heeft een speler na drie WK-matches zo'n hoog gemiddelde gehaald.'

Bij de Engelse bookmakers is de als eerste geplaatste Van Barneveld de topfavoriet voor de titel. In de 21-jarige geschiedenis van de Embassy werd het toernooi acht keer gewonnen door de nummer een geplaatste.

Vandaag probeert een andere Nederlander, Roland Scholten, zich te kwalificeren voor de laatste vier. Hij treedt aan tegen de Engelsman Baxter, de nummer twee van de plaatsingslijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden