Van au

ADELMUND nog horen ontknoeien?..

'Het duurt altijd lang als je vernieuwingen in het onderwijs wil laten indalen, dus implemantatie gaat van au.'

Vermoedelijk was in haar lichting van de vervolgschool het Nederlands al afgeschaft.

Kok mocht er even later overigens ook wezen, toen hij eerst ten stelligste ontkende dat Willem Alexander verlovingsplannen heeft ('berichten totaal onjuist, jammer voor NRC') om het vervolgens in drie kromme zinnen heel begrijpelijk en zelfs verstandig te noemen dat de Argentijnse vriendin zich vast verdiept in de taal die Adelmund nooit machtig is geworden.

Hoezo, verstandig?

Ik heb in m'n leven ook diverse 'goede vriendschappen' gekend met jongelui (onder wie zelfs meisjes) uit vreemde landen, en dan behielpen we ons met Engels of zo, en het moest wel heel serieus dreigen te worden, wilde ik hem (of haar) uitnodigen voor de familiekerst die mijn ouders trouwens nooit in India, maar gewoon in hun Amsterdamse bovenwoning doorbrachten.

'Maar gezien de verantwoordelijkheden van de kroonprins', stotterde de minister-president nog even door, 'is het natuurlijk doodnormaal dat men zich met het oog op de toekomst - hoe gaan we verder - ook voorbereidt op een zekere vertrouwdheid met de Nederlandse samenleving.'

Wat leest u daar uit?

Dat er verloofd, en dus getrouwd gaat worden.

Maar waarom doen Kok en Eef Brouwers dan zo spastisch - of laat ik het maar in het soort Nederlands zeggen dat Adelmund nooit heeft geleerd: waarom heten ze het glashard liegen?

Daar hoorde ik een theorie over die misschien niet deugt, maar die ik te aardig vond om 'm voor me te houden.

Het zou kunnen zijn, dat Maxima haar kansen in India heeft verspeeld.

Ze deed daar natuurlijk examen, maar ze zakte. Bestek in de verkeerde volgorde gepakt. Of nog een lepel soep nemen terwijl de koningin haar kom al had neergezet. Of nèt een glas wijn te veel (Argentijnse tenslotte) en nog eens met opgeschorte rok de danspasjes gedaan die haar al meteen zo geliefd maakte bij het Nederlandse volk. Of even iets snibbigs hebben gezegd tegen de goeiige Willem Alexander. Het kan iets kleins zijn geweest (gewoontegetrouw een kruisje geslagen voor het eten), of iets groots, of een optelsom van kleinigheden, maar hoe dan ook, aan het eind van de vakantie zegt Beatrix tegen haar oudste zoon: 'Het spijt me, jongen. Maar nee.'

Alle vorige keren heeft de kroonprins zich bij de uitslag neergelegd, om met goeie moed opnieuw op zoek te gaan.

Maar op Maxima heeft hij al z'n zinnen gezet, en voor het eerst in zijn leven besluit hij moeders wil te trotseren.

En hier begint de theorie.

Terwijl majesteit de directeur van de RVD en premier Kok opdracht geeft nog opduikende geruchten over dat meisje te ontkennen ('Het is niet waar. Punt, uit'), laat Willem Alexander via 'een bron aan het Hof' lekken, dat Maxima Nederlands studeert, dat 'wij alle voorbereidingen treffen voor het moment dat het zover is', en dat er bij een gerenommeerde juristenfirma al in het geheim wordt gewerkt aan een huwelijkscontract.

Gemachtigd door de anonieme tipgever durft de krant zelfs te melden dat de Argentijnse is begonnen met een inburgeringscursus, en dat wordt overwogen 'een minister van staat te betrekken bij het desbetreffende programma.'

Punt uit.

Het schijnt altijd al moeilijk te zijn om een huwelijk in de koninklijke familie te laten indalen, zou Adelmund zeggen. En aan Koks gezicht kon je zien dat de implementatie van au gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden