Van Ardenne wil alleen als minister terugkeren

Als staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking wil Agnes van Ardenne niet terugkeren in een nieuwe kabinet, wél als minister. Het besluit van CDA, VVD en LPF om te kiezen voor een staatssecretaris noemt zij achteraf bezien een 'weeffout, die hersteld moet worden'....

Van onze verslaggever

Met deze wens riep de staatssecretaris woensdag de ergernis op van de coalitiegenoten VVD en LPF, alsmede van haar baas en partijgenoot, CDA-minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken.

De Hoop Scheffer zal Van Ardenne vandaag publiekelijk laten weten dat zij staatsrechtelijk heeft geblunderd door haar verlangen uit te spreken tijdens een Kamerdebat. Iedere bewindspersoon wordt geacht namens het hele kabinet te spreken.

Na afloop van het debat gaf Van Ardenne toe dat ze niet namens het kabinet had gesproken. 'Daar is het onderwerp nooit aan de orde geweest.' Maar ze hield wel vast aan haar pleidooi.

Na maandenlang reizen en veel geld uitgeven, is ze tot de conclusie gekomen dat Ontwikkelingssamenwerking een minister nodig heeft, zoals onder vorige kabinetten het geval was.

Ook zou Van Ardenne het liefst bij elke vergadering van de ministerraad aanwezig zijn; nu mag ze lang niet altijd aanschuiven.

Van Ardenne vertolkte met haar ontboezeming wel het standpunt van haar partij, beklemtoonde ze. De PvdA diende samen met het CDA een motie in, waarin staat dat een minister 'van groot belang is' voor een effectief beleid op het gebied van armoedebestrijding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden