Van Ardenne trekt 10 miljoen extra uit voor Uruzgan

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) trekt dit jaar 10 miljoen euro uit voor snel te realiseren projecten voor zorg, onderwijs en economische ontwikkeling in de provincie Uruzgan....

Van Ardenne heeft dit gezegd tijdens haar toespraak voor de manschappen van het Task Force Uruzgan op Kamp Holland. De minister was op troepenbezoek om de commando-overdracht daar mee te maken en om te kijken naar het effect van het gelijktijdig werken aan stabiliteit, beter bestuur en wederopbouw in Afghanistan.

Eerder was al bekend dat minister Henk Kamp van Defensie om gezondheidsredenen had moeten afhaken. Kamp zal proberen nog voor het nieuwe kabinet er is Tarin Kowt alsnog te bezoeken.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking opende op Kamp Holland het zogenoemde PRT House, een soort ontmoetingsruimte waar de Afghaanse bevolking terecht kan met vragen en de Nederlanders afspraken kunnen maken met vertegenwoordigers van de Afghaanse samenleving.

‘s Middags bracht Van Ardenne een werkbezoek aan het belangrijkste ziekenhuis van de provincie in Tarin Kowt. De vrouwenvleugel van het ziekenhuis wordt verbouwd en de beddencapaciteit wordt verdubbeld met geld van een grote Nederlandse ontwikkelingsorganisatie (ngo), de Afghaanse en Nederlandse overheid en steun van de Nederlandse en Australische militairen.

Een miljoen van het extra geld dat Van Ardenne dit jaar uittrekt, gaat naar een plan van de provincie Uruzgan en de door de Nederlandse ngo gesubsidieerde Afghaanse zorgorganisatie AHDS om dit jaar onder andere drie lokale gezondheidscentra met onder meer huisartsen en consultatiebureaus van de grond te krijgen.

Ook moeten er twee districtsziekenhuizen met een afdeling voor spoedeisende hulp in de provincie komen. De Nederlandse en Australische militairen dragen bij aan de logistiek en de uitvoering van het plan, de Afghaanse en de Nederlandse overheid betalen mee en AHDS zorgt voor personeel en de opleiding daarvan in Tarin Kowt. Eerder hielpen de Nederlanders al bij het bouwen van een muur rond de vrouwenafdeling van het ziekenhuis in de provinciale hoofdstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden