Van Ardenne onthutst over besluit Sudan

DEN HAAG (ANP) - Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is onthutst over het besluit van de Sudanese regering om de speciale VN-gezant Jan Pronk het land uit te zetten. Ze heeft direct VN-baas Kofi Annan verzocht om er bij de Sudanese president op aan te dringen het besluit terug te draaien.

Van Ardenne zei dat zondag tegen het ANP in een reactie op de sommatie van Sudan aan Pronk om het land binnen 72 uur te verlaten. De bewindsvrouw heeft er bij Pronk zelf op aangedrongen niet weg te lopen maar vooralsnog te blijven, in ieder geval tot er een nieuwe VN-gezant is.

Ze vindt het onacceptabel als Sudan zonder speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties komt te zitten. ,,Het land kan niet zonder gezant vanwege het aanhoudende geweld.'' Ze vindt dat Pronk het goed heeft aangepakt om bezwaar aan te tekenen en kritiek te leveren op het optreden van de Sudanese strijdkrachten. ,,Ze vinden dat niet leuk, maar het is juist de taak van de gezant. Het gaat om een schending van het vredesakkoord.''

Spoedoverleg

Van Ardenne dacht eerst nog dat de woede op Pronk beperkt bleef tot een generaal, die dat eind vorige week als eerste uitte. Volgens haar was deze kritiek vooral bedoeld om de eigen acties van het leger in Darfur te verbloemen.'' Maar ze schrok toen de regering het besluit overnam. Kofi Annan moet daarom volgens haar zijn pijlen richten op de president van het Afrikaanse land.

Van Ardenne heeft nog niet persoonlijk gesproken met Pronk. ,,Maar hij heeft al eerder gezegd dan maar te gaan.'' De minister vindt dat hij dat niet moet doen en in ieder geval het overleg moet afwachten. Als hij dan toch zou gaan, is het volgens haar noodzakelijk dat er eerst een opvolger voor de Nederlandse oud-minister is.

Volgens Van Ardenne houden de ambassadeurs van alle landen in de hoofdstad Khartoem zondag een spoedoverleg over de situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden