Vier soortensupersneltests

Van Antigeen tot Sabbelwat: hier zijn de supersneltests die lang op zich lieten wachten

De gemakkelijke supersneltests die na een uurtje of zelfs ter plekke uitslag geven zijn nu toch écht onderweg. Het ging alleen wat moeizamer dan men aanvankelijk dacht.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge probeert een van de nieuwe testen uit in de GGD-teststraat in Amsterdam-Noord. Beeld Joris van Gennip
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge probeert een van de nieuwe testen uit in de GGD-teststraat in Amsterdam-Noord.Beeld Joris van Gennip

De blaastest

Soort test:
Blaasapparaat dat uit vluchtige koolwaterstoffen in uw adem afleest of er daarbinnen een corona-infectie gaande is. Wijst vervolgens bij ongeveer tweederde tot driekwart van de blazers aan dat ze zeker géén covid hebben. Die kunnen meteen naar huis. De rest moet door voor een ‘gewone’ test.

Nadelen:
Slaat soms aan op uitlaatgassen, daar moet men bij de plaatsing rekening mee houden. En wie heeft gedronken, krijgt een foutmelding.

Status:
Na een proefperiode in Amsterdam-Noord wordt de Nederlandse ademtest ‘SpiroNose’ in steeds meer teststraten geïnstalleerd: zo’n drie of vier nieuwe locaties per week, zegt initiatiefnemer Rianne de Vries van Breathomix desgevraagd. Ergens eind maart hoopt men alle teststraten te hebben voorzien van een blaasproef.

LAMP-test

Soort test:
Mobiel laboratorium dat in ongeveer een uur tijd keel- en neusmonsters van wattenstaafjes analyseert op de aanwezigheid van het coronavirus. Goedkoop, zonder dat er monsters naar een lab moeten worden gebracht en daarmee ideaal voor snelle teststraten of bijvoorbeeld het vliegveld: klaar terwijl u incheckt.

Nadelen:
Er is geschoold personeel nodig om het apparaat ter plekke te bedienen.

Status:
Hoewel de test al in september enkele weken meeliep in de teststraat Amsterdam RAI, wordt hij nu pas ‘grootschalig uitgerold’, aldus TNO. De test moet gaan bijspringen op allerlei locaties waar men nu nog op de vertrouwde PCR-test leunt.

Antigeentest

Soort test:
Zeer goedkope wegwerptest die erg lijkt op een zwangerschapstest en werkt op een wattenstaafjesmonster, overigens gewoon uit de neus. Kijkt in een kwartiertje of daarin beetjes viraal eiwit zitten en geeft dat aan met een streepje.

Nadelen:
De test is arbeidsintensiever voor de GGD-medewerker, die daardoor minder tests kan afnemen. Bovendien ziet de test ongeveer een op de tien geïnfecteerden over het hoofd.

Status:
Zo’n 10 tot 15 procent van de tests in de teststraten zijn inmiddels antigeentests, zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans, betrokken bij de validatie van de tests. Daarnaast is de test vooral nuttig voor bedrijven, scholen, snelle controles van ziekenhuispatiënten en bijzondere situaties. Zo loopt er een proef op Schiphol en een bij de brandweer, en onderzoekt men of het doenlijk is als burgers de test thuis op zichzelf uitvoeren.

Sabbelwat

Soort test:
Kindertest die bestaat uit een spons op een stokje waarin speeksel moet komen. Een alternatief is de kwijltest waarbij het speeksel in een bakje moet druipen, of een gorgeltest waarbij men tien seconden gorgelt met steriel water.

Nadelen:
Minder betrouwbaar, omdat er in speeksel enzymen zitten die virusrestjes afbreken. Bovendien blijkt het vullen van het sponsje met speeksel vaak nogal een gedoe: vaak is men wel twintig minuten bezig.

Status:
De sabbelwat werd afgelopen maand op proef gebruikt bij het grote coronabevolkingsonderzoek in Lansingerland. Onder meer wegens de praktische bezwaren wordt hij nog niet veel gebruikt. In de ‘innovatieteststraat’ van het UMC Utrecht test men onder meer de gorgeltest, om te kijken hoe betrouwbaar die is.

Lees ook

Waarom de ‘testsamenleving’ voorlopig een visioen blijft
Het was een lonkend perspectief: een ‘testsamenleving’ om de periode te overbruggen tussen het einde van de huidige lockdown en het moment waarop Nederland goeddeels ingeënt is. Waarom zien we er dan in de praktijk nog zo weinig van terug – terwijl er eindelijk testcapaciteit te over is en slimme sneltests klaarliggen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden