Van alles mis met de militaire helikopter NH-90

De militaire helikopter NH-90 blijkt te kampen met 'bovenmatige corrosie en slijtage'. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Het is niet de eerste keer dat er problemen met de NH-90 zijn.

de NH-90-helikopter Beeld ANP

De gebreken kwamen boven water na inzet van de helikopter tijdens de antipiraterijmissie voor de kust van Somalië en bij inzet in de Cariben. Uit eerste onderzoek blijkt het 'vooral te worden veroorzaakt door ontwerpfouten, assemblagefouten en incomplete onderhoudsinstructies'.

De fabrikant erkent de fouten en werkt aan oplossingen, aldus Hennis. Ze onderzoekt hoe en op welke wijze de fouten op de fabrikant kunnen worden verhaald. De gebreken hebben geen gevolgen voor de inzet van de NH-90 dit jaar. Ze zijn door een EU-consortium bij de Italiaanse fabriek Agusta gefabriceerd.

Hoofdpijndossier
Er waren al eerder moeilijkheden met het toestel. Het project liep flinke vertraging op, er waren technische gebreken en flinke financiële tegenvallers. Defensie heeft er twintig besteld waarvan er inmiddels elf zijn geleverd. Hennis noemde het project vorig jaar een hoofdpijndossier.

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) onderzoekt de problemen. Verder kijkt Defensie wat de gevolgen zijn voor onder meer de komst van de laatste negen helikopters, de opleiding en de beschikbaarheid voor operaties. Eind april verwacht Hennis meer zicht te hebben op aard en omvang van de problemen.

Bemanningsleden hebben geklaagd over het geluid van de helikopter. Uit onderzoek blijkt dat in vier van de 46 gevallen sprake is van gehoorschade. Dit aantal is niet bovengemiddeld en het geluidsniveau voldoet aan de wettelijke normen, aldus de minister. Er is een aantal maatregelen genomen waaronder betere afstelling van de helm.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert Beeld ANP
 
Er waren al eerder moeilijkheden met het toestel. Het project liep flinke vertraging op, er waren technische gebreken en flinke financiële tegenvallers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.