Van Agt even terug in Catshuis

DEN HAAG (ANP) - Oud-premier Dries van Agt ontvangt maandag uit handen van minister-president Jan Peter Balkenende zijn biografie Tour de Force. Dat gebeurt in het Catshuis, waar vroeger het kabinet bijeenkwam. Daaraan bewaart Van Agt niet alleen positieve herinneringen.

In zijn periode als vicepremier in de jaren zeventig vergaderde Van Agt onder leiding van zijn politieke tegenpool Joop den Uyl; volgens de biografie vaak tot diep in de nacht tot alle weerstand gebroken was. Van Agt vond die lange sessies maar niets: ,,De Schepper heeft de nacht voor iets anders bestemd dan om te vergaderen in het Catshuis.''

Anekdotes

De biografen hadden toegang tot stukken die nog niet eerder gepubliceerd zijn, tot notities van Van Agt zelf en ze hadden gesprekken met hem. Dat leidde tot een aantal anekdotes over onder anderen prins Bernhard en koningin Juliana.

Zo doet Van Agt ook een voorval uit de doeken, waarbij hij zelf overigens niet aanwezig was. Koningin Juliana drong er in de tijd dat zij afstand zou gaan doen van de troon om opgevolgd te worden door Beatrix op aan, dat gevangenen gratie zouden krijgen. Niet Van Agt, die in het buitenland was, maar vicepremier Hans Wiegel probeerde haar op andere gedachten te brengen.

Slagroomtaart

Juliana gaf niet op en zou uiteindelijk uiroepen: ,,Maar kunnen we dan niet alle gevangenen op de dag van de troonswisseling een slagroomtaart sturen?'' Wiegel antwoordde toen gevat: ,,Een uitstekend idee, en dan spuiten we met slagroom op die taarten: Nog vele jaren.'' Daarmee was het idee van de agenda afgevoerd.

Van Agt vertelt ook over een voorval met Juliana uit de tijd dat hij commissaris van de koningin in was in Noord-Brabant. Bij een een bijeenkomst in Nuenen deed zij haar beklag dat drank en rookwaar te laat op tafel kwamen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden