Van afstandsbediening tot 'Wii-stuurtje'

Voor een 2,5 jarige zijn knoppen maar raar. Daarom maakt Rolf Hut van de afstandsbediening voor de plastic Lamborghini een 'Wii-stuurtje'.

null Beeld Rolf Hut
Beeld Rolf Hut

Mijn Luuk is kampioen Mario Kart in de categorie tweeënhalf-jarigen. Met het stuurtje van de Nintendo Wii in zijn handen, benen gestrekt op de bank, tong uit zijn mond, weet hij prima de virtuele karts over het circuit te sturen. Ik ben een knopjesman. Liever knopjes dan een touchscreen. Luuk niet. Hij heeft liever het Wii-stuurtje dat beweging detecteert, dan een playstation controller met knopjes. Ik realiseer me voor het eerst dat ik aan de 'verkeerde' kant van een generatiekloof zit.

Toen ik hem laatst een cadeautje gaf, mocht ik even diep die kloof in kijken. Luuk was dolenthousiast over zijn plastic, op afstand bestuurbare Lamborghini. De afstandsbediening had knoppen voor vooruit, achteruit, links en rechts. Hij drukt direct op vooruit, maar als de auto bijna de kast raakt, draait hij instinctief de afstandsbediening naar links alsof het een stuur is. Oeps.

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen

Ik probeer Luuk uit te leggen dat hij tegelijk op de knop naar links, en op vooruit moet drukken om te sturen. Het wil er niet in: hij blijft de afstandsbediening draaien als ware het een Wii-stuurtje. Ik zucht. Oké, kerel, als Mozes niet naar de berg wil komen...

Ik schroef de afstandsbediening open: de elektronica daarin blijkt erg makkelijk. Onder de links- en rechtsknoppen zitten standaard elektro-drukknopjes. Als de knop ingedrukt wordt, worden de contacten van de knop met elkaar verbonden en kan er stroom lopen. Dat detecteert de chip die verderop zit en die stuurt een signaal naar de auto: linksaf. In de afstandsbediening verstop ik twee tilt-sensoren. Dat zijn metalen buisjes met een balletje erin. Als het balletje onder in het buisje ligt, zijn de twee contacten van de tilt-sensor, via het balletje, met elkaar verbonden. Ligt het balletje bovenin, dan is er geen contact.

De contacten van de tilt-sensor soldeer ik aan de contacten van de drukknop. Ik plak met een lijmpistool de tilt-sensoren zodanig dat bij een beweging naar links de linkersensor geactiveerd wordt en hetzelfde voor rechts. Voorzichtig weer dichtschroeven en klaar. 'Luuk! Kom eens kijken wat pappa heeft gemaakt!'

Hij pakt de afstandsbediening, rijdt recht op de kast af, draait de afstandsbediening naar links, frontaal tegen de tafelpoot. Sip kijkt hij naar de gebarsten voorruit.

'Pappa! Maken?'

Bekijk een demonstratie van de auto in actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden