'Van Abbe staat met rug naar stad'

Het Van Abbemuseum 'staat met de rug naar de stad'. Internationaal krijgt het Eindhovense museum veel erkenning, maar de stad ziet daar weinig van terug. Bovendien komt de 'gastvrijheid' die het museum nastreeft onvoldoende tot zijn recht. Ook oogt de informatievoorziening rond tentoonstellingen karig.


Dat schrijft een driemanscommissie, in opdracht van de Eindhovense gemeenteraad, in haar onderzoeksrapport naar het cultureel ondernemerschap en de bedrijfsvoering van het museum. De commissieleden waren oud-Stedelijk Museumdirecteur Hans van Beers, Edzo Doeve, bestuursvoorzitter van uitvaartverzekering Dela en Björn Oddens, toezichthouder van het Eindhovense Centrum voor de Kunsten.


Het Van Abbemuseum en directeur Charles Esche kwamen vorig jaar onder vuur te liggen van de Eindhovense raad. In oktober riep de PvdA-fractie het museum op meer betalende bezoekers te trekken. De partij vond het museum te elitair en radicaal. Het CDA stelde een motie op om het museum te bewegen eens in de twee jaar een blockbuster-tentoonstelling te organiseren.


Onlangs ontving Esche de Routes Prinses Margriet Award voor zijn bijdage aan de 'dialoog tussen kunst en samenleving'. Bij die gelegenheid en als antwoord op de kritiek vanuit de raad liet hij zich tegenover de Volkskrant ontvallen 'weinig heil' te zien in het organiseren van grote publieksvriendelijke tentoonstellingen. Voor meer publiek wilde Esche het museum eerder gratis toegankelijk maken, 'al is dat nu niet reëel'.


Die laatste toevoeging blijkt nu maar al te waar te zijn: de commissie vindt juist dat er meer betalende bezoekers moeten komen. Van de ruim 96 duizend bezoekers in 2011 betaalden meer dan 52 duizend niets.


De commissie zegt de gemeenteopdracht niet als een 'bezuinigingsopdracht' of 'anti-museum operatie' te hebben opgevat. Wel schrijven ze dat het museum meer geld zou kunnen verdienen door de personeelskosten te verlagen en de inkomsten door verhuur te verhogen.


Voor een beter cultureel ondernemerschap zou het museum moeten verzelfstandigen en meer aansluiting moeten zoeken met andere initiatieven in de stad. Overigens meent de commissie dat blockbusterexposities spectaculair ogen, maar financieel meestal 'zwaar teleurstellend' zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden