Van Aartsen zet vreugdevuren Den Haag op losse schroeven

De rivaliteit tussen Duindorpers en de inwoners van Scheveningen-Dorp is groot, maar over één ding zijn ze het roerend eens aan weerszijden van de haven: de burgemeester van Den Haag moet afblijven van hun vreugdevuren.

Bart Dirks
Duindorpers bouwen een stapelplaats voor een vreugdevuur voor de jaarwisseling afgelopen jaar. Beeld anp
Duindorpers bouwen een stapelplaats voor een vreugdevuur voor de jaarwisseling afgelopen jaar.Beeld anp

Elke jaarwisseling houden het Noorder- en het Zuiderstrand een wedstrijd om de hoogste brandstapel. De laatste keer won Duindorp met 33,80 meter, een verschil van 55 centimeter met Scheveningen. De opbouw en ontbranding verliepen zonder incidenten en trokken veel publiek, erkent burgemeester Jozias van Aartsen in een evaluatie voor de gemeenteraad.

Maar ondanks de gemaakte afspraken zijn er onverantwoorde veiligheidsrisico's genomen, aldus de burgemeester. Omdat er langer dan afgesproken werd doorgebouwd, vlogen 's nachts ook de rijplaten van de gemeente in de fik. Per brandstapel mochten maximaal 25 duizend pallets worden gebruikt, maar het waren er veel meer, aldus Van Aartsen. Daardoor vielen de opruimkosten voor de gemeente veel hoger uit.

'Wij hebben minstens 50 duizend pallets gebruikt', geeft de Scheveningse organisator Wesley IJzendoorn (29) toe. 'Dat is inderdaad twee keer zoveel, maar de veiligheid is nooit of te nimmer in het geding geweest. De gemeente kwam elke dag kijken en we mochten gewoon doorbouwen. En in Duindorp gingen ze ook door.'

In Duindorp weet Michel Kulk (28) niet hoeveel pallets zijn ploeg heeft gebruikt, 'dan waren we nu nog aan het tellen'. Toch valt het dreigement van Van Aartsen hem 'rauw op het dak'. 'De burgemeester schrijft ook dat er minder problemen zijn dan vroeger. Als wij onze handen ervan aftrekken, wordt het weer een grote chaos.'

Tot in de jaren negentig waren er talloze vreugdevuren op het strand en elders in de stad. Het leidde tot ernstige overlast, brandonveilige situaties en confrontaties met de politie, aldus Van Aartsen die de stapels uit veiligheidsoogpunt 'onacceptabel' vindt.

Vreugdevuur op het strand van Scheveningen om het begin van het nieuwe jaar 2016 in te luiden. Beeld anp
Vreugdevuur op het strand van Scheveningen om het begin van het nieuwe jaar 2016 in te luiden.Beeld anp

'Groot dilemma'

De problemen rond de 'gedoogvuren' noemt hij een 'groot dilemma', want veel mensen beleven er plezier aan. 'Niet voor niets staan ze op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.' Hij wil er met de raad over praten.

Van Aartsen vindt het een goed idee als het wedstrijdelement verdwijnt - dat werd begin januari in Duindorp voorgesteld na kritiek op de risico's en overlast. Maar inmiddels wil Michel Kulk niets meer weten van zijn eerdere suggestie. 'Als je bij een voetbalwedstrijd de bal weghaalt, kan je ook wel stoppen.' Op scheveningen is IJzendoorn even stellig: 'Het gaat niet om de mooiste of langste brand, maar om de grootste en hoogste.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden