Van Aartsen wil gekozen formateur

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen wil dat de kiezer de formateur aanwijst die de opdracht krijgt een nieuw kabinet te vormen. Als hij daarin slaagt, is hij meteen de premier van dat nieuwe kabinet....

ANP

Tijdens de Johan de Witt-lezing in Dordrecht gaf de VVD-aanvoerder aan problemen te hebben met het huidige kiesstelsel. Door het systeem van coalitiekabinetten kan er volgens hem nooit een echte breuk komen met het verleden, omdat er altijd wel weer een partij van de vorige macht terugkeert.

De zogenoemde machtsvraag moet in de ogen van Van Aartsen volledig bij de burger liggen. Zijn ideaal is een districtenstelsel, waarbij in twee ronden gekozen kan worden voor de politieke voorkeur en vervolgens de macht. Daar heeft Van Aartsen momenteel te weinig medestanders voor.

Wel is in het Liberaal Manifest, een nieuw beginselprogramma van de VVD dat vrijdag wordt gepresenteerd, de gekozen formateur opgenomen.

Coalitiegenoot D66 is zeer verheugd over de opstelling van de VVD. D66-Kamerlid Van der Ham werkt al enige tijd aan een initiatiefwetsvoorstel voor een gekozen formateur. 'Ik ben blij met de steun van de VVD.' D66 wil het voorstel volgende maand presenteren. Het is de opmaat naar een direct gekozen premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden