Van Aartsen vanavond aan zet met speciale verklaring

'Van Aartsen laat weinig horen', 'Van Aartsen weigert vakantie af te breken' en 'Van Aartsen terug voor debat onrust Den Haag'. Zo luidden enkele van de vele krantenkoppen over de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen van de afgelopen dagen. Vanavond krijgt de VVD'er de kans de scherven op te vegen. In een speciale verklaring om 19.30 uur zal Van Aartsen alvast zijn critici de winst uit de zeilen proberen te nemen.

Burgemeester Jozias van Aartsen vandaag bij aankomst bij het stadhuis van Den Haag.Beeld anp

Bij gemeenteraadsvergaderingen komt normaal gesproken eerst de gemeenteraad aan het woord. Daarna kunnen burgemeester en wethouders daarop reageren. Van Aartsen heeft nu gevraagd om eerst iets te mogen zeggen. 'Iedereen heeft al van alles geroepen, iedereen wacht op wat hij te zeggen heeft. Als hij eerst spreekt, is het beeld compleet en kun je op basis daarvan debatteren', verklaart een gemeentewoordvoerder.

Vanochtend werd al een voorschot genomen in het AD, dat wist te melden dat Van Aartsen een nieuwe protestmars door de Schilderswijk zal verbieden. De betogers moeten vermoedelijk uitwijken naar het Malieveld. Een kleine betoging tegen IS zorgde afgelopen zondag voor onrust in de wijk. Enkele tegendemonstranten werden gearresteerd. Gisteren gaf PVV-leider Geert Wilders zijn steun aan een tweede demonstratie op 20 september - daarmee zou de betoging een stuk groter kunnen worden, evenals het verzet ertegen.

De Haagse gemeenteraad steunt het ingrijpen van Van Aartsen. Zo schreef raadslid Richard de Mos, tegenwoordig leider van een driemansfractie, vanochtend in de Volkskrant: 'De ME die midden in een volkswijk moet ingrijpen om te voorkomen dat twee demonstrerende groepen slaags raken, winkeliers die de rolluiken laten zakken, jongeren die met stenen gooien, journalisten die worden gemolesteerd; dit zijn allemaal zaken die niet thuishoren in een volkswijk. Terecht hebben Haagse bewoners, winkeliers en vrijwilligers hiervan hun buiken vol en merken de laatstgenoemden op dat kinderen op deze wijze vergiftigd raken, door te verkeren in een sfeer van geweld, oproer en doodsbedreigingen.'

Demonstranten tijdens de 'Mars van de vrijheid'.Beeld anp

Gebrek aan communicatie
Zo lijken er weinig bestuurlijke problemen te zijn voor de Haagse burgemeester. Wel moet hij de komende tijd afrekenen met de slechte beeldvorming. Over het gebrek aan ingrijpen op 24 juli, bij de eerste pro-Gaza-demonstratie. Daar zou onder meer de Hitlergroet zijn gebracht en 'dood aan de Joden' zijn gescandeerd zonder dat de politie ingreep. Landelijk tekenden 18 duizend personen een petitie die het aftreden eiste van Van Aartsen. En over het gebrek aan communicatie vanuit het stadhuis. De locoburgemeesters die de stad onder hun hoede hadden (eerst Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij, vervolgens PvdA'er Rabin Baldewsingh) zwegen over de onrust. Ze legden niet publiekelijk uit waarom ze de demonstraties lieten doorgaan.

Vanavond mag Van Aartsen de scherven opvegen in een spoeddebat. Drie oppositiepartijen (Groep De Mos, PVV en SP) zijn fel. 'Hij moet optreden of aftreden', klinkt het bij de SP. Toch staat de positie van de 66-jarige burgemeester niet op het spel. Afgelopen najaar stemde de Haagse gemeenteraad van harte in met zijn herbenoeming tot 2020. 'Een fijne, benaderbare man', oordeelde Richard de Mos bij de herbenoeming. Het is de ex-PVV'er die het spoeddebat aanzwengelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden