Van Aartsen steunt herstel Suriname tot rechtsstaat

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft maandag in Paramaribo steun toegezegd aan het streven van de Surinaamse regering om de rechtsstaat te herstellen....

Van Aartsen verklaarde dit na besprekingen met onder anderen president R. Venetiaan. De minister brengt een driedaags bezoek aan Suriname. Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlandse minister Suriname bezoekt. Eerder deze maand voerde minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking besprekingen met de nieuwe Surinaamse regering over hervatting van de ontwikkelingsrelatie. De betrekkingen met Suriname waren sinds 1997, onder de regering-Wijdenbosch, flink verslechterd.

Van Aartsen zei in de gesprekken dat Suriname moest aangeven op welke terreinen het intensief met Den Haag wil samenwerken. Hij sprak zijn waardering uit voor de regering-Venetiaan. 'Ik ben hier niet met het opgeheven vingertje om aan te geven hoe het moet, maar om te luisteren naar wat Suriname wil', aldus de bewindsman.

Eerder verklaarde de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, M. Levens, dat Paramaribo met Den Haag wil praten over hulp om de rechtsstaat en de democratie te versterken. Daarbij speelt de bescherming van de defensie een belangrijke rol, omdat defensie in Suriname wordt beschouwd als een hoeksteen van de democratie.

Van Aartsen praat hierover de komende dagen met de Surinaamse ministers van Justitie en Defensie, S. Gilds en R. Assen. Het is nog onduidelijk wat Suriname concreet wil van Nederland. Ook is onduidelijk of de kwestie-Bouterse bij die gesprekken aan de orde zal komen.

President Venetiaan heeft na zijn aantreden gezegd dat de nieuwe regering de kwestie van dedecembermoorden van 1982 zal aanpakken. Volgens Venetiaan moet worden voorkomen dat de moorden verjaren. Ook wil Venetiaan de rechterlijke macht, die onder zijn voorganger Wijdenbosch werd verwaarloosd, versterken.

Het Surinaamse Hof van Justitie doet deze of volgende week uitspraak over een vervolging van de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse vanwege diens rol bij de decembermoorden.

Het hof hoorde deze maand nabestaanden van de slachtoffers. Bouterse heeft aangekondigd binnenkort met getuigen te komen die zouden kunnen aangeven dat hij op 8 december 1982 niet heeft gemoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden