Van Aartsen kiest voor leiderschap

In de VVD is donderdag positief gereageerd op de openlijke sollicitatie naar het politiek leiderschap van Jozias van Aartsen. Hij kondigde woensdagnacht op televisie aan dat hij 'de ambitie (heeft) leider te worden'....

Van onze verslaggever Philippe Remarque

Tot nu toe deelde hij het politiek leiderschap met vice-premier Zalm. Dit veroorzaakte volgens veel VVD'ers onduidelijkheid. Van Aartsen geeft nu voor het eerst toe dat deze situatie in de VVD-partijleiding 'niet ideaal' is.

Prominenten als minister Henk Kamp, Kamerlid Hans van Baalen en senator Uri Rosenthal spraken hun steun uit aan Van Aartsen. 'Ik zal hem graag steunen bij zijn fractievoorzitterschap', zei Kamp, die zelf geldt als een mogelijk VVD-leider. Hij vindt het 'voor de hand liggen' dat Van Aartsen bij gebleken succes ook lijsttrekker wordt. 'Ik vind het een goede kandidaat. Hij is duidelijk en heeft zijn sporen verdiend', zei partij-ideoloog Rosenthal.

Zalm, lijsttrekker bij de vorige verkiezingen en Van Aartsens concurrent om het leiderschap, maakte geen bezwaar: 'Hij ambieert het leiderschap nu. Ik weet het nog niet en zal in 2006 beslissen of ik me kandidaat stel.' De VVD kiest dan haar lijsttrekker.

Zalm is in peilingen het populairst. Hij prees Van Aartsen: 'Hij is een goede spreker en heeft veel ervaring. Hij heeft goede papieren om hoge ogen te gooien bij de verkiezing van de lijsttrekker.'

Tot die tijd blijft officieel de huidige, 'niet ideale' taakverdeling tussen Zalm en Van Aartsen bestaan. Maar in de VVD wordt ervan uitgegaan dat dit een 'uitstraling zal hebben' op Van Aartsens werk. Zelf bevestigde Van Aartsen dat hij als fractievoorzitter 'leidend in het debat' is en dat 'nog geprononceerder' gaat doen.

In de VVD is onrust ontstaan over de slechte opiniepeilingen sinds de moord op Van Gogh. Ex-VVD'er Geert Wilders staat inmiddels in een van de peilingen op 28 zetels, de VVD nog maar op 19. Inhoudelijk wil de partij geen ruk naar rechts maken. Maar op de huidige presentatie van de VVD-standpunten heerst veel kritiek. Uit een peiling onder VVD-kiezers bleek vorige week dat 83 procent één politiek leider wil.

De sollicitatie van Van Aartsen kwam naar aanleiding van een motie van de afdeling Ede voor het VVD-partijcongres, dat vandaag van start gaat in Noordwijkerhout. De motie stelt dat 'de recente verkiezingsnederlagen mede veroorzaakt blijken te zijn door het ontbreken van een éénduidig en herkenbaar politiek leiderschap binnen de VVD'.

Hoewel die conclusie de partijtop te ver gaat, schaart zij zich achter de motie. Als zij wordt aangenomen, berust het leiderschap vanaf de verkiezingen in 2007 automatisch bij de fractieleider.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden