Van Aartsen blijft achter uitnodiging staan

VVD-minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken vindt dat hij er goed aan heeft gedaan zijn Oostenrijkse collega aan te moedigen naar de opening van het waarnemingscentrum tegen racisme in Wenen te komen....

Dat zei hij donderdag, toen hij daarover door de Kamer ter verantwoording werd geroepen. 'Wij vinden dat het belangrijk is dat de Oostenrijkse regering aanwezig is bij de opening van dat centrum.'

Het centrum is boos op Van Aartsen omdat het de Oostenrijkse minister van Buitenlandse zaken Ferrero-Waldner (ÖVP) helemaal niet bij de opening wilde hebben.

De VVD steunde Van Aartsen gisteren. Coalitiepartijen PvdA en D66 blijven het onhandig van Van Aartsen vinden dat hij zijn actie kennelijk niet goed heeft afgestemd met het centrum.

De oppositie van CDA en GroenLinks bleef volharden in afwijzing van zijn beleid op dit punt. 'Onbeleefd en ongepast' noemde GroenLinks het optreden van Van Aartsen.

Sinds begin februari voert de EU een stringent omschreven sanctiebeleid tegen de Oostenrijkse regering, waarin naast de christen-democratische ÖVP de FP & Ouml; zit, de rechts-extreme partij. Van Aartsen spoorde in een brief van 23 februari zijn veertien EU-collega's, dus ook zijn Oostenrijkse collega, aan naar de opening van het centrum in Wenen te komen.

Het was 'geen soloactie', bezwoer hij de Kamer. Hij had contact gehad met voorzitter Portugal en diverse lidstaten en positieve geluiden ontvangen.

Hij kon en wilde niet anders dan ook een brief naar collega Ferrero-Waldner schrijven, benadrukte hij gisteren. Er mogen naast de sancties geen extra maatregelen worden genomen. 'De afspraak is: behandel de Oostenrijkse collega's met respect. Sluit ze niet uit. Isoleer ze niet. Ik kon niet Oostenrijk niet oproepen.'

Er was bovendien voor het schrijven van de brief contact geweest met het centrum en dat had niet gezegd dat hij dat niet moest doen. 'Er was geen contra-indicatie', aldus de minister.

Maar dan nog: hij vindt juist dat Oostenrijk aanwezig moet zijn om te horen van het centrum en de andere lidstaten dat Europa de strijd tegen xenofobie en racisme zal voortzetten. Het centrum moet blij zijn dat het 'rechtstreeks tegen het Oostenrijkse kabinet kan zeggen' wat het van de coalitie met de FP & Ouml; vindt.

Van Aartsen maakte ook duidelijk dat hij de deze week ontstane commotie overdreven vindt. 'Er is naar mijn oordeel geen schade.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.