Van Aartsen beperkt vrije jacht tot nog maar zes diersoorten

Minister Van Aartsen van Natuurbeheer wil de jacht drastisch beperken. Het aantal vrij bejaagbare wildsoorten wordt teruggebracht van 29 naar 6: wilde eend, fazant, patrijs, haas, konijn en houtduif....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit de Memorie van Antwoord bij de nieuwe Flora-en Faunawet, die Van Aartsen donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze wet moet in de plaats komen van een aantal 'groene wetten', zoals Vogelwet, Jachtwet en Natuurbeschermingswet.

De jagersvereniging KNJV wijst de wijziging van het beleid volledig af, omdat ze gebaseerd zou zijn op emoties en niet op ecologische argumenten. 'Als dank voor hun jarenlange inzet voor natuurbeheer worden jagers nu het bos in gestuurd', aldus KNJV-directeur G. Alferink. 'De minister lijkt direct onder invloed te staan van de anti-jachtlobby.'

De organisaties die actie tegen de jacht hebben gevoerd, reageren sceptisch. 'Eerst zien, dan geloven', zei een woordvoerder van de Dierenbescherming gisteren. De Stichting Kritisch Faunabeheer (SKF) is pas tevreden als de jacht alleen in geval van schade wordt toegelaten en de plezierjacht dus verboden wordt. Beide organisaties verbazen zich erover dat de jacht op de patrijs openblijft.

Tot de 23 soorten waarvoor in de toekomst een vergunning nodig is, behoort het grofwild: edelhert, damhert, ree, moeflon en wild zwijn. Verder betreft het de groep schadelijk wild (zwarte kraai, ekster, vlaamse gaai, kauw en vos) en een groep watervogels: grauwe gans, kolgans, rietgans, smient en meerkoet.

De laatste groep bestaat uit de acht onschadelijke trekvogels waarop de jacht al eerder werd verboden: pijlstaart, wintertaling, watersnip, houtsnip, kuifeend, slobeend, tafeleend en toppereend.

De KNJV is bang voor bureaucratische toestanden als de provincies vergunningen moeten gaan afgeven voor de jacht op bijvoorbeeld ganzen die in het vroege voorjaar schade aanrichten in graslanden. 'Deze toename van de bureaucratie staat haaks op het streven van het kabinet om te dereguleren', aldus de KNJV.

Uit de toelichting van Van Aartsen blijkt echter dat voor een aantal schadelijke diersoorten een jachtvergunning landelijk zonder veel administratie geregeld kan worden. Dat geldt ook voor vier soorten die niet in de Jachtwet werden genoemd: kokmeeuw, zilvermeeuw, spreeuw en mol.

De minister constateert in de Memorie van Antwoord dat Nederland met dit beleid aanzienlijk verder gaat dan waartoe het internationaal verplicht is. In Nederland zijn straks slechts vier vogelsoorten bejaagbaar; in Engeland, Denemarken en Frankrijk zijn het er vijftig. Daarmee loopt Nederland voorop in de bescherming van vogels.

Van Aartsen stelt verder vast dat zijn opvattingen in de Tweede Kamer worden gesteund. Een meerderheid vindt bijvoorbeeld dat bescherming van dieren uitgangspunt van de wetgeving moet zijn. En er is ook een grote mate van overeenstemming over een verbod van de jacht op trekwild.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.