Van 9 naar 1 miljoen Joden in Europa

Max Pam

Ahem... jaja... mmm... interessant... dus alle Europeanen zijn Joden en alle Joden Europeaan. Dat stond in Die Welt en omdat het kennelijk zo'n belangrijke mededeling was nam de Volkskrant haar over. De mededeling werd gedaan nadat weer eens een Jood was doodgeschoten, dit keer in Kopenhagen.

Het is natuurlijk mooi als Joden te horen krijgen dat de Europeanen vinden dat Joden ook Europeaan zijn, maar is de stelling waar? Wat hebben wij aan retoriek, als de feiten een andere kant op wijzen. Daarom eerst de cijfers. Die zeggen misschien niet alles, maar geven ons toch wel een aanwijzing. Ik ga daarbij af op een artikel vorige week in The Huffington Post.

Hoeveel Joden, dacht u, waren er in 1939?

Volgens The Huffington Post, die zich baseert op verschillende bronnen, waren dat er 9,1 miljoen. Dat aantal had veel groter kunnen zijn, als Europa niet een traditie had gekend van uitsluitende maatregelen voor Joden, die in verschillende delen tot regelrechte pogroms hebben geleid. Het is misschien geen aangename boodschap voor al die goedwillende christenen, maar de historicus Loe de Jong, bekend van zijn onafzienbare rij boeken over de Tweede Wereldoorlog, heeft eens over de Holocaust gezegd: 'Hitler heeft toch alleen maar uitgevoerd wat talrijke Europese denkers vóór hem hebben gepredikt. Hij was toch waarachtig niet de eerste, die gezegd heeft dat alle Joden van kant moesten worden gemaakt. Hitler is tot op zekere hoogte de vrucht van twintig eeuwen christendom.'

In mei 1945 waren er van 9,1 miljoen Joden nog 3,5 miljoen over. Een tekort van 5,6 miljoen. Die waren 'weggemaakt'. Om een kleine zijsprong te maken: uit brieven van hooggeplaatste nazi's als Goebbels en Himmler blijkt dat zij nog ergens de notie hadden 'het vuile werk te moeten doen'. Daarom speelde de vernietiging van de Joden zich af in het geheim. De Islamitische Staat daarentegen schijnt juist heel trots te zijn op al zijn misdaden. In elk geval worden er driftig video's van rondgestuurd, dus het wachten is nu alleen nog op een IS-vernietigingskamp met een webcam.

Enfin. Die 3,5 miljoen Joden die in 1945 waren overgebleven, hadden zich natuurlijk Europeaan kunnen voelen met alle Europeanen, maar de lol was er toch een beetje vanaf. Veel Joden emigreerden. Het was even sexy om op een kibboets te gaan werken, maar lang duurde dat niet. Dat Frankrijk zonder Joden Frankrijk niet meer is, zoals de Franse premier Valls beweert, is bepaald geen vanzelfsprekendheid in een land waar de schaduw van Jean-Marie Le Pen al bij diens leven is gaan ronddwalen.

En zo waren er in 1960 nog 3,1 miljoen Joden in Europa en in 1990 nog 2 miljoen. Dat aantal is enige tijd stabiel gebleven, maar de rentree van de islam in Europa betekende de rentree van het antisemitisme, met als gevolg dat er nu nog slechts 1,4 miljoen Joden in Europa zijn. En ook dat aantal zakt snel, zodat het vermoedelijk niet lang meer zal duren of het cijfer van 1 miljoen wordt in neerwaartse richting gepasseerd. Van 9 naar 1. In de drietrapsraket christendom-nazisme-islam zullen de Europese Joden pas volbloed Europeaan zijn, als alle Joden uit Europa zijn verdwenen.

De laatste tijd denk ik veel aan mijn vader. Die was aan het eind van de jaren twintig correspondent in Berlijn voor het dagblad Het Volk. Bij terugkeer hield hij voor Nederlandse collega's een lezing, waarop hij zei dat de toekomst verontrustend was, vanwege ene Hitler die in een boek beweert dat alle Joden moeten worden opgeknoopt. Mijn vader kreeg te horen dat hij schromelijk overdreef. Zijn grootste criticaster was journalist Philip Mechanicus, die later in Auschwitz werd omgebracht.

Momenteel lees ik Soumission van Houellebecq, met de Duitse vertaling (Unterwerfung) ernaast, omdat de Nederlandse vertaling pas over een jaar of tien schijnt uit te komen. Het boek vertelt ons hoe profijtelijk het is om je tot de islam te bekeren in een gelijkgeschakelde samenleving.

Het is een meesterlijke satire, consequent tot het bittere einde. Het is grappig en geestrijk, en geschreven met het onaangedane gezicht van de droogkomiek. Houellebecq is de Buster Keaton van de literatuur.

In Frankrijk is het boek momenteel niet aan te slepen, maar in Nederland kreeg het van de recensenten met veel pijn en moeite twee sterren. Men vond, geloof ik, zelfs dat romannetje van Bram Moskowicz beter. Ze denken vast dat Houellebecq schromelijk heeft overdreven. Maar mijn advies is: snel lezen, zodat u tijdig weet hoe u zich moet bekeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden