Van 3Man Sterk wordt iedereen blij, behalve de kijker

Wonderbaarlijk, hoe een format met drie zingende vrienden zomaar langs de netmanager kon worden geloodst.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Het leek omroep AvroTros wel een prikkelende vraag om een nieuw programma op de vrijdagavond mee aan te kondigen: 'Wat waren Frans Duijts, Django Wagner en Peter Beense eigenlijk gaan doen als zij geen gouden keeltjes hadden gehad? Als zij niet met hun muziek tot de grootste en populairste volkszangers van ons land behoorden?'

Even googelen gaf alvast uitsluitsel over Frans Duijts. Hij mag dan bekend zijn van meezingers als Jij denkt maar dat je alles mag van mij, de man draait nog steeds mee in het familiebedrijf Duijts Sloopwerken in Tiel. Over de alternatieve beroepskeuze van Django Wagner tastte ik in het duister. Peter Beense verkocht een paar jaar geleden café Peter Beense in Amsterdam. Op Peterbeense.nl staat dat hij in een eerder werkend leven onder meer classificeerder, tankreiniger en schoonmaker was.

Deed er verder niet toe, leerde de rest van het pers-bericht. 'In 3Man Sterk verkennen de zangers de arbeidsmarkt en onderzoeken zij wat leuke beroepen zijn en in welke beroepssector de vraag naar werknemers groot is. De mannen gaan zelf aan de slag om met hun enthousiasme werkzoekenden en bedrijven bij elkaar te brengen.'

Sinds twee weken is vlak voor Pauw op NPO1 te zien hoe de vriendelijke vrienden op snuffelstage gaan, telkens bij een ander bedrijf dat banen beschikbaar heeft. Vrijdag waren ze te gast bij een interieurbouwer, de eerste keer reden ze met bammetjes in hun koelbox naar een boerderij. Er zijn opdrachtgevers genoeg, wist kartrekker Frans Duijts te vertellen, zonder die nogal boude bewering te staven met feiten en cijfers. Hij raadde de mensen aan om eens buiten de vertrouwde sector om naar een job te zoeken.

null Beeld RV
Beeld RV

'Stel', legde hij uit, 'je bent een automonteur, ik noem maar wat, dan ga je niet snel bij de bakker kijken. Of als je banketbakker bent, dan ga je niet snel op een boerderij kijken.' Maar stel je bent volkszanger, dan kan het dus zomaar gebeuren dat iemand op wonderbaarlijke wijze een slap format langs een netmanager weet te loodsen en je mag bijbeunen bij de publieke omroep.

3Man Sterk kijkt weg als een lange bedrijfsfilm, geïnspireerd op Joling & Gordon Over de Vloer, maar zonder het aanstekelijke geschater en luxepaardenbeklag van Gerard Joling en Gordon.

Aflevering bekijken

De drie bekendste volkszangers van ons land bundelen de krachten en gaan de arbeidsmarkt op. Bekijk hier de eerste aflevering van 3Man Sterk.

Bij de interieurbouwer veegde Peter Beense het zweet van zijn voorhoofd nadat hij een boormachine had gehanteerd. Later bracht hij in de kantine zijn nummer Laat ze maar lullen ten gehore. 'We hebben veel gelachen en we hebben ook wat geleerd', concludeerde Frans Duijts met een serieus gezicht, 'kortom, word gewoon meubelmaker.' Django Wagner zei dat hij sowieso zou solliciteren als hij geen zanger was. 'Het is gewoon een erg leuk beroep, meubelmaker slash interieurbouwer.'

Deze uitkomst had AvroTros al in het vooruitzicht gesteld. 'Bedrijf blij, sollicitant blij, 3Man Sterk blij.' De belangrijkste vraag bleef onbeantwoord: wie dacht hiermee welke kijker blij te maken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden