Van 22 juli tot 18 september 2002

Israëlische luchtaanval op Gaza-stad (vijftien doden), vergelding van Hamas met bomaanslag op de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem (zeven doden), Marwan Barghouti wordt voor de rechtbank geleid, Kofi Annan presenteert een vredesplan van 'het kwartet'.

22 juli

Israël voert een luchtaanval uit op Gaza-stad (een F-16 laat een bom op een gebouw midden in een woonwijk vallen) waarbij vijftien mensen om het leven komen. De aanval is gericht op commandant Salah Shehada van de gewapende vleugel van Hama, die wordt gedood. De VS en de EU uiten felle kritiek op de aanval. Ook in Israel barst kritiek los.

1 augustus

Hamas pleegt een bomaanslag op de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem. Het zou het antwoord zijn op de aanval van Israel op Gaza-stad. Door de explosie komen zeven mensen om het leven en raken meer dan tachtig mensen gewond. Van de doden hebben twee mensen de Israelische nationaliteit, de anderen hebben de Amerikaanse nationaliteit. Enkele dagen later vallen meer dan honderd Israelische tanks bij wijze van vergelding de Palestijnse stad Nablus binnen.

De VN zegt in een rapport over de gevechten in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin (april 2002) geen aanwijzingen te hebben gevonden dat het Israëlische leger een bloedbad heeft aangericht (zoals van Palestijnse zijde sindsdien werd beweerd).

8 augustus

De eerste gesprekken tussen Israël en de Palestijnen over een Israëlisch veiligheidsplan lopen vast. Het Israëlische voorstel behelst geleidelijke terugtrekking van het leger uit de Gazastrook als de Palestijnse autoriteiten met succes het terrorisme tegengaan.

14 augustus

Marwan Barghouti, de belangrijkste Palestijnse leider na Yasser Arafat wordt voor de civiele rechtbank in Tel Aviv geleid, waar hij terecht moet staan voor moord, poging tot moord en 'activiteiten in een terroristische organisatie'. Israël hoopt met de rechtszaak aan te tonen dat Palestijnse leiders rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor terrorisme.

18 september

VN-secretaris Kofi Annan presenteert in New York een nieuw vredesplan van de VS, de EU, Rusland en de VN. Het plan voorziet in een staking van het geweld van beide zijden, de verbetering van de levensomstandigheden van Palestijnen en de oprichting van een 'voorlopige' Palestijnse staat in 2003. In 2005 zou er een definitieve overeenkomst moeten komen. Israël reageert positief, maar benadrukt dat al het geweld moet stoppen. De Palestijnen reageren teleurgesteld. Het plan zou te vaag zijn volgens hen. Intussen laait het geweld in Israel en de bezette gebieden weer op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden