NieuwsOud en Nieuw online

Van 2020 naar 2021: met licht en hoop naar een nieuw begin

Veel mag er niet, deze jaarwisseling. Maar met online­feesten en lasershows belooft Oud en Nieuw toch een spektakel te worden. Om afscheid te nemen van een rotjaar en vooruit te kijken naar een betere periode.

Robert van Gijssel en Nick de Jager
Goodbye 2020: DAYS like NIGHTS. Beeld
Goodbye 2020: DAYS like NIGHTS.

Aanvankelijk verkoopt de gemeente van Hengelo nog ‘nee’ aan grafisch ontwerper Ton Nieuwenhuis en lichtkunstenaar Martin Ciesluk. Het plan voor lichtshows op 32 locaties rond de jaarwisseling wordt zeker ontvangen met enthousiasme. Maar de gemeente durft het niet aan: te veel kans op ophokkende groepen mensen bij de lichtinstallaties en dus meer coronabesmettingen.

Maar Nieuwenhuis en Ciesluk geven niet op. Een ‘signaal van verbroedering’, een ‘lichtpuntje’ en een ‘tribute aan de mensen die het moeilijk hebben gehad’: dat hebben we toch juist nodig op Oudejaarsavond, vindt Nieuwenhuis op 18 december in emotioneel betoog op Facebook. Het bericht gaat ‘voor Twentse begrippen’ viral (263 keer gedeeld). Nog dezelfde dag gaat de gemeente overstag, als Nieuwenhuis en Ciesluk hun project iets aanpassen. In twaalf dagen tijd werkt het tweetal dag en nacht aan de installaties. Allereerst zal op Oudejaarsavond nu vanaf acht ‘nog geheime’ locaties in Hengelo de hemel bestraald worden. Daarnaast zullen twintig auto’s een aanhanger met speciale ledlamp erop vervoeren en door de wijken rijden. ‘Dan hoeven mensen niet naar één plek toe te gaan’, verklaart Nieuwenhuis.

Beperkingen

Wat mag wel, wat mag niet? Evenementenorganisaties krijgen met de jaarwisseling het dessert voorgeschoteld dat dit jaar ook al aperitief en hoofdgerecht was: beperkingen. Dat is wrang, want Oud en Nieuw is bij uitstek een moment waarop Nederlanders een vervelend jaar van zich kunnen afschudden. Maar ‘ook na dit jaar van spanning, irritatie en verveling, mogen burgers niet los’, stelde politiecommissaris Max Daniel woensdag duidelijk. Evenementen waar toestemming voor gegeven wordt, mogen geenszins in staat zijn mensen bij elkaar te brengen.

Dat creëert een koord waarop het moeilijk dansen is, maar waartoe evenementenorganisaties graag een poging doen. De gemeente Amsterdam schrapte het Nationaal Aftelmoment op het Museumplein, maar stond toe de Johan Cruijff ArenA figuurlijk in ‘vuur en vlam’ te zetten. Het spektakel is enkel voor tv-registratie: buiten het voetbalstadion is niks te zien.

Coronabrandhaard

Op weinig plekken is het belang om besmettingen te voorkomen zo groot als in Barneveld, na Bunschoten-Spakenburg de grootste coronabrandhaard van Nederland op dit moment. Toch organiseert ook deze gemeente twee lasershows: vanaf het dak van de Oude Kerk in Barneveld zelf en van de graansilo in het nabijgelegen Voorthuizen. Alle 60 duizend gemeente-inwoners moeten de show vanuit eigen achtertuin kunnen meekrijgen. In Enschede staat een vergelijkbaar initiatief voor liefst 160 duizend toeschouwers gepland. Voor oploopjes bij de installaties zijn de gemeenten niet bang: van veraf zijn de lichtstralen immers het best te zien.

Ondernemers uit dit jaar getroffen sectoren zijn blij met de kansen. ‘De evenemententechniek heeft het afgelopen jaar niet veel gedaan’, zegt de Hengelose lichtkunstenaar Ciesluk. ‘De meeste van deze lampen hebben nog nul branduren.’

Improviseren

Ook de muziekwereld is gedwongen tot improviseren. In Barneveld neemt de gemeente het voortouw om jongeren alternatieven bieden voor Oud en Nieuw, aldus burgemeester Asje van Dijk, en werkt aan een coronaproof programma dat voor ieder wat wils biedt: onder meer een onlinepubquiz, een digitale escaperoom en een ‘spetterende online new years party’, vooraf opgenomen in het lokale café De Zwaan en van 22.00 uur tot 02.00 uur te bekijken op de lokale televisiezender.

Goodbye 2020: Fedde Le Grand. Beeld
Goodbye 2020: Fedde Le Grand.

De Barneveldse inspanning ten spijt, er zijn online-oudjaarsfeesten te vinden die waarschijnlijk meer bekijks gaan trekken. Het festival Tomorrowland bijvoorbeeld, viert een onlinenieuwjaarseditie met de grootste namen uit de dance, van Charlotte de Witte tot Martin Garrix, Armin van Buuren en Maceo Plex. En Maarten Schulz van de dance- en festivalwebsite Follow the Beat zette Goodbye 2020 in de steigers: een gratis onlinefeest, of eigenlijk een compleet festival met vele podia en hangruimtes, die zijn aan te klikken in een Netflix-achtige omgeving.

Portemonnee

De overheid zag het feest wel zitten, zegt Schulz, en trok de portemonnee. ‘We gingen met ons idee naar gemeenten en een aantal ministeries en daar werd het goed opgepakt.’ Goodbye 2020 kreeg een miljoen euro ter beschikking om iets moois op poten te zetten. ‘Met het geld konden we artiesten wat betalen voor hun streams en de kosten van de opnames vergoeden.’

De variatie in het aanbod is enorm, van techno tot hiphop en Nederlandstalig. ‘Omdat het echt een feest voor heel Nederland moest worden’, zegt Schulz. Dus treden zowel Suzan & Freek op als Tino Martin, de Jeugd van Tegenwoordig, Dopebwoy, Sam Feldt, Broederliefde, Fedde Le Grand en comedians als Roué Verveer en Jandino Asporaat.

De dj Fedde Le Grand leverde voor Goodbye 2020 een drie uur durende livestream aan. De bekende house-dj vond het een mooie manier om afscheid te nemen van een rotjaar, en vooruit te kijken naar een betere periode. Hij nam zijn stream op in het Eindhovense museum voor mediakunst Motion Imagination Experience. ‘Ik wilde er echt iets moois van maken en geen stream opnemen bij mij aan de keukentafel thuis.’

Wit licht

Le Grand heeft een set opgebouwd met vooral hoopvolle muziek, zegt hij. Eén track is speciaal voor hem: het nummer To The Top, dat hij maakte met dj Marc Benjamin. ‘De tekst is wat mij betreft toepasselijk voor het komende jaar’, zegt Le Grand. ‘Keep pushing on, things are gonna get better.’

Ook Nieuwenhuis en Ciesluk willen in Hengelo met hun witte lichtstralen hoop op betere tijden aanwakkeren. Kan het weer roet in het eten gooien? Regen en zelfs sneeuw worden in de loop van de dag voorspeld. ‘Bij te dichte mist hebben we een uitdaging, maar onze stralen zijn krachtig genoeg’, zegt Nieuwenhuis. ‘Sneeuw zou niet zo erg zijn. Dat kan zelfs idyllisch werken.’

Het spoorboekje voor Oud & Nieuw:

17:00 Eerste stream Goodbye 2020

18:30 Kindershow The Final Countdown in Johan Cruijff ArenA

20:00 Tomorrowland 31-12-2020

22:07 Oudejaarsconference Guido Weijers (RTL4)

22:31 Oudejaarsconference Youp van ‘t Hek (NPO1)

23:50 Landelijk Aftelmoment (NPO1 & NPO2)

23:52 Aftelmoment met eerder opgenomen droneshow boven Rotterdam (TV Rijnmond)

Het online-feest Goodbye 2020 is te bezoeken op goodbye2020.nl. Daar is ook het programma te vinden. De toegang is gratis. Voor Tomorrowland zijn tickets beschikbaar vanaf 20 euro: tomorrowland.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden