Valys

Veel lezers zullen achter dit woord misschien de naam van een Oost-Europees dorp of een nieuwe Franse trein vermoeden. Mensen die als gevolg van een lichamelijke handicap of chronische ziekte voor hun vervoer afhankelijk zijn van een taxi, herkennen hierin echter de nieuwe organisatie die het bovenregionale vervoer gaat verzorgen....

Helaas gaat dit gebeuren tegen beduidend slechtere voorwaarden. Zo is de prijs niet langer gebaseerd op het (nog enigszins betaalbare) openbaarvervoer-tarief, maar betaalt men voortaan een prijs per kilometer. Tot 350 kilometer is dit 16 eurocent, daarboven 1,25 euro per kilometer.

Zelf ben ik afhankelijk van een elektrische rolstoel en zodoende maak ik regelmatig met veel plezier gebruik van dit vervoer, voor het bezoeken van vrienden, de rolstoelhockeyvereniging, muziekoptredens en theatervoorstellingen.

Als ik bedenk dat een bezoek aan vrienden in Maastricht straks vijfhonderd euro gaat kosten, slaat de schrik me om het hart ... zo ben ik wel erg snel door mijn uitkering heen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden