Valuta blijven alternatief voor aandelen

Zouden er nog mensen zijn die in buitenlandse valuta beleggen? Sinds de munten van de Economische en Monetaire Unie op 1 januari 1999 aan elkaar werden geklonken, zijn de mogelijkheden voor de valutabelegger een stuk kleiner geworden, lijkt het....

Het tegendeel is waar. De omzet op de wereldwijde valutamarkt is in de afgelopen tien jaar explosief gestegen. Maar de markt is tegelijkertijd wel flink veranderd, zegt H. Lucassen van ABN Amro.

'Vroeger was de reactie van de markt op economisch nieuws veel directer. Als bijvoorbeeld de werkloosheid in de Verenigde Staten steeg, was de gedachte: het gaat slechter met de Amerikaanse economie, dus zal de dollar ook wel gaan dalen', aldus Lucassen. En dat gebeurde dan ook meestal. Een redelijk overzichtelijk mechanisme, waarmee ook particulieren zich wel eens inlieten.

Zo makkelijk gaat het tegenwoordig echter niet meer. 'De markt kijkt nu veel beter naar dat soort cijfers. Een hogere werkloosheid in de Verenigde Staten bijvoorbeeld is dan wel een teken van een verzwakkende economie, maar dat kan weer leiden tot een renteverlaging, zodat de Amerikaanse economie op termijn weer kan aantrekken. Zo kan het gebeuren dat de dollar dan toch stijgt', legt Lucassen uit.

De groei van de valutamarkt is een direct gevolg van de globalisering van de economie. Europese bedrijven kochten, veel meer dan omgekeerd, voor vele miljarden Amerikaanse bedrijven op, en hun marken, guldens en later euro's moesten worden omgewisseld in dollars. En de banken, die in eerste instantie voornamelijk valuta voor hun klanten wisselden, gingen in de loop van de jaren tachtig ook voor eigen rekening op de markten handelen. Volgens schattingen gaat er op dit moment jaarlijks zo'n 10 biljoen dollar door de boeken van de banken, de hedge funds en de treasury-afdelingen van grote multinationale bedrijven, de drie belangrijkste spelers op de valutamarkt. Die markt is inmiddels dan ook sterk geprofessionaliseerd.

Is het voor een particuliere belegger dan nog wel raadzaam om zich met valuta in te laten? Lucassen van ABN Amro: 'Als je de ins en outs van de markt kent, is het niet ingewikkelder dan beleggen in aandelen. Maar het duurt wat langer voor je het in de vingers hebt.' Nu de rendementen op aandelen en obligaties teruglopen, komt er wel meer vraag van beleggers die iets met valuta willen doen. 'Bijvoorbeeld een deposito waarvan het rendement is gekoppeld aan de dollarkoers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden