Valt het kabinet over de nieuwe paspoortaffaire?

Rutte staat zijn lakmoesproef te wachten.

Ik moet Wilders nageven: hij is wel consequent. Sinds donderdag heeft Nederland weer een staatssecretaris met twee paspoorten. Ik dacht nog even: zou Geert ditmaal zijn mond houden, nu het om twee Europese gaat? Maar Geert en zijn mond houden - dat is een onmogelijke combinatie, tenzij Geert voor de rechter staat.

Dubbelleven

En inderdaad: zodra het nationale dubbelleven van Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner bekend werd, ontstond heibel. Geert stond daar en kon niet anders. Zei hij indertijd niet letterlijk, toen het om A­boutaleb en Albayrak ging: "Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd"? En zie: nu is er een Zweeds. Zou dit al de eerste jezuïetenstreek zijn die Maxime hem heeft geflikt? Zou Marlies speciaal daarop door hem zijn uitgezocht?

Weg ermee
Dus Geert moest consequent zijn: weg ermee. Want dubbele nationalitei­ten - dat zorgt voor dubbele loyaliteiten. Interessante vraag blijft overigens, hoe het in dat opzicht met zijn eigen vrouw uit Hongarije zit. Als die vraag gesteld wordt, verandert Geert Brugmans ook steevast in Wilders de Zwijger. Als het persoonlijke politiek wordt, is hij plots minder conse­quent.

Consequent zijn: dat lukt zijn partijge­noot Richard de Mos reeds in de publieke politiek al niet zo goed. Als kamerlid moet hij van het gedoogac­coord vóór privatise­ring van de Haagse tram zijn, als raadslid verklaarde hij zich tegen, wat hem op een hoop hoon kwam te staan. Dubbele loyalitei­ten!

Wat trouwens vreemde heren dienen betreft: dat kan ook wel zonder paspoort van een ander land. Ook daarvoor staat Wilders model, die in de buitenland meer de belangen van Israël dan van Nederland verte­genwoor­digt en al sinds twintig jaar de Israëlische ambas­sade platloopt, zodat de vraag gerechtvaar­digd is, door wie hij eigenlijk wordt betaald. Het is vreemd dat dit nog niet tot een parlementair onderzoek heeft geleid. Ik acht dat nóg urgenter dan de in mijn vorige column bepleite hoognodige studie naar de samen­hang tussen PVV stemmen en openbare handtaste­lijkheid.

Weerstaan
Voor Rutte is de kwestie intussen vooral, of hij nu Wilders durft te weer­staan. Het is zijn lakmoesproef. Gaat hij een beetje door de knieën, dan weet ieder­een: hij gaat straks altijd door de knieën. Voor de linkse opposi­tie dan de taak duidelijk te maken, hoezeer de jeune premier zich van een hem de wet dicterende dictato­r afhankelijk heeft ge­maakt.

Hoezeer dat het geval is, heeft Wilders meteen al op Dag 1 van Rutte-0 laten weten. In de wetenschap dat hij voor de helft van zijn plannen op de oppositie aangewezen zal zijn, verzekerde Rutte immers dat hij ook van de linkerhelft van Nederland de premier wil wezen.

Dat gaat echter niet zomaar. Dan zal hij het gedoogac­coord meteen morgen moeten meege­ven aan de mede door neoliberaal toedoen zwaar onder­betaalde vuilnis­man. Wilders gaf der­halve direct een waarschu­wing af: VVD en CDA hebben Hém te leveren, anders is het einde verhaal. "Al die ministers zouden niet in de Trêveszaal zitten zonder onze steun. Het lijkt me niet verstan­dig dat ze dat verge­ten".

Het is ingeval van zulke vergeetachtigheid niet aan de oppositie om dit op sjoemeli­ge wijze tot stand gekomen kabinet koste wat kost te redden.

Showproces
Intussen heeft de anti-anti-Wilders-hysterie dankzij het Amsterdamse showproces ook bij sommige columnisten een hoogtepunt bereikt. We zullen geen namen noemen, want je moet labiele geesten uit een oogpunt van humaniteit tegen zichzelf in bescherming nemen. Maar als hoe consis­tent vallen sommige commentaren nog te beschou­wen?

Om eerlijk te zijn, sta ik zelf nogal ambivalent tegenover de hier bewan­delde weg. Maar een politicus staat niet boven de wet, en de rechtse hetze van afgelopen weken tegen een 'linkse' justitie die bevoor­oordeeld zou zijn en nu Wilders tot martelaar van het vrije woord uitroept (dat hij immers aan anderen - zie zijn Koran­ver­bod - ontzegt), gaat vele perken te buiten.

Lange tanden
Zelden heb ik het Openbaar Ministerie met zulke lange tanden een aanklacht ter hand zien nemen. En het gedrag van Wilders en Zijn Bram zette de zaak zo onder druk dat justitie straks nauwelijks meer om vrij­spraak heen kan, want elke voorzichtige vraag van de rechter was meteen als D66-denken ver­dacht. Een politiek proces, inderdaad. Maar inmiddels wel in omgekeerde zin, doordat die brave D66-rechters zich - net als teveel brave linkse politici - steeds weer door een grote rechtse mond la­ten intimide­ren. Zoals ik hier al eens eerder stelde: Ich nicht.

Dan de hypocrisie. Toen moslims protesteerden tegen Wilders' haatzaaie­rij en er eigenrichting dreigde, was de vrome reactie uit het andere kamp: wie een grief heeft, gaat hier bij ons in het Westen naar de rechter. Terecht. Maar gáán er dan inder­daad een aantal verwesterde moslims keurig naar de rechter, dan heet dat plots eveneens een schande.

Ondermijnt

Ook Wilders zelf ondermijnt te rechtstaat als hij roept: als ik niet wordt vrijgesproken, worden een miljoen mensen geschoffeerd, en die zullen dan terecht het recht in eigen hand nemen. Dat eerste geldt voor vrijspraak echter ook: dan voelen zich óók een miljoen mensen geschoffeerd. Het oordeel van de rechter kan echter niet altijd afhankelijk zijn van de vraag of Henk Bres dan wel Mohammed B. zich daar steevast in herkent.

Wilders stelt tenslotte: ik verkondig over de islam de waarheid en niets dan de waarheid. Laat hij zich voor eenmaal de brief van zijn grote tegen­pool én geest­verwant Jason W. ter harte nemen: "Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovigen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn om de eersten te vernietigen, is een kinderachtige simplificatie".

Het omgekeerde, Geert, geldt ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden