Valt het Britse koninkrijk uiteen?

De Schotten stemmen vandaag over afscheiding van Groot-Brittannië, een uniek referendum in de Europese geschiedenis. De regering in Londen is lang niet gerust op de afloop. Twee Schotten vertellen of zij vandaag voor of tegen gaan stemmen.

Voorstanders van de Schotse onafhankelijkheid woensdagmiddag in Glasgow. Voor- en tegenstanders zijn al maanden verwikkeld in een nek-aan-nek-race. Beeld Julius Schrank

YES

Matthew Brannigan (51)
Woonplaats: Glasgow, arbeidsongeschikte timmerman. Stemt: ja

De gewone Schotten hebben nooit bij het Verenigd Koninkrijk willen horen, maar de rijke landeigenaren, die hebben ons land verkocht. Ik ken mijn geschiedenis. Wij zijn Kelten, wij zijn een trots volk. 'Warrior monks, zo werden we genoemd. Kijk naar onze bijdrage in het Britse wereldrijk. Maar dat rijk bestaat niet meer, al denken Cameron en de zijnen van wel. De tijd is rijp om onze lotsbestemming in eigen hand te nemen. En dat kunnen we. De Schotten hebben de stoommachine uitgevonden, de antibiotica, noem maar op. Ierland kan op eigen benen staan zonder natuurlijke rijkdommen. Kun je nagaan hoe wij het kunnen doen, met de olie, whisky en windenergie! Het begin zal moeilijk zijn maar mijn zes kinderen zullen profiteren.

Matthew Brannigan. Beeld Aubrey Wade

No

Kristine Robinson (49)
Woonplaats: Edinburgh, huisarts. Stemt: nee

Als deel van het Verenigd Koninkrijk hebben we het beste van alle werelden. We maken deel uit van een groter geheel, zodat we beschermd zijn, of het nu gaat om financieel onheil of om oorlogsdreiging. Tegelijkertijd kunnen we op veel gebieden een eigen beleid voeren, wat onderwijs betreft bijvoorbeeld. Nu hebben we het beste onderwijssysteem op deze eilanden. De Yessers beloven van alles, maar over hoe we voor alle beloften gaan betalen is onduidelijk. Sinds Alex Salmond lang geleden zijn intrede maakte in de politiek, is onafhankelijkheid zijn enige streven. Zijn afkeer van de Engelsen is niet gezond en ik vertrouw hem voor geen meter. Ik ben bang dat de boosheid en bitterheid die het referendum heeft veroorzaakt, blijvende schade opleveren.

Kristine Robinson. Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden