Valt er in Mexico wat te verdienen?

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Westerse oliemaatschappijen willen graag op zoek naar olie en gas in Mexico. Maar dan moet er wel genoeg aan te verdienen zijn.

Natuurlijk zitten ze te likkebaarden. Oliemaatschappijen als Shell, ExxonMobil, BP en Chevron hebben steeds meer moeite om nieuwe olievelden te vinden - en zonder olievelden geen toekomst. De zoektocht dwingt hen naar steeds lastiger plekken, en gaat gepaard met steeds hogere kosten voor (soms mislukte) exploratieboringen.

En dan is daar ineens Mexico. Het land 'bezit' meer dan de helft van de Golf van Mexico. In het Amerikaanse deel liggen honderden olieplatforms, maar het Mexicaanse deel ligt er nog vrij maagdelijk bij. Vlak bij de kust zijn de afgelopen decennia wel een paar grote velden ontdekt, maar staatsoliemaatschappij Pemex heeft geen enkele diepe boring gedaan.

Als de diepe zeebodem even olierijk is als het Amerikaanse deel, dan is de potentie enorm. Op land geldt voor schaliegas iets vergelijkbaars.

Dus hopen de westerse oliemaatschappijen al een tijdje op een voet tussen de deur. 'Ik kijk erg uit naar de mogelijkheid van nieuwe partnerschappen met Pemex, in de maanden en jaren die zullen komen', zei Shell- directeur Marvin Odum, verantwoordelijk voor Noord- en Zuid-Amerika, twee maanden geleden op de Mexican Petroleum Conference in Cancún. Een duidelijke hint.

En Pemex kan het ook niet alleen, zei president Peña Nieto dinsdag. Dat blijkt: in 2004 haalde de staatsoliemaatschappij dagelijks 3,4 miljoen vaten uit de grond, dit jaar zijn het er nog maar 2,5 miljoen. De velden aan land en dicht bij de kust raken uitgeput. Technologie voor het zoeken naar moeilijker olievelden heeft Pemex niet. Geld evenmin: Pemex moet al zijn verdiensten afstaan aan de overheid, waardoor er geen geld overblijft voor investeringen.

Daardoor bungelt Mexico met slechts 10 miljard vaten olie aan bewezen reserves in de middenmoot van olieproducerende landen. Maar deskundigen schatten dat er een veelvoud daarvan nog te vinden is.

Gaan de westerse maatschappijen deze gouden bergen uit de grond halen? Dat hangt ervan af. Het lijkt erop dat Mexico voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Het biedt geen concessies, waardoor de bedrijven mede-eigenaar van de olie zouden worden, en ook geen production-sharing contracten, waarmee de bedrijven lucratief in olie zouden worden uitbetaald. Nee, de bedrijven strijken alleen stukje van de winst op.

Dat lijkt op de deal die westerse bedrijven hebben gesloten in Irak. Ze verdienen daar een paar dollar per gewonnen vat. Daardoor profiteren ze niet van de gestegen olieprijs, wat bij production-sharing wel het geval is.

De vraag is of westerse bedrijven zich de vingers gaan branden aan een riskant land (corruptie) als ze daarvoor niet genoeg worden beloond.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden