'Valse' racismebeschuldiging stagiaire Gerechtshof ontaardt in welles-nietes-discussie

De kwestie over de stagiaire van het Gerechtshof in Den Haag die de politie eind januari beschuldigde van racistisch optreden, is ontaard in een welles-nietes-discussie. De politie beschouwde de zaak als afgehandeld nadat het Gerechtshof 'excuses had aangeboden'. Maar in een verklaring heeft het Gerechtshof inmiddels laten weten dat hier geen sprake van was.

Irene de Zwaan
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Beeld ANP
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.Beeld ANP

'In tegenstelling tot wat er is gepubliceerd, heeft het Gerechtshof geen excuses aangeboden aan de Haagse politie na het gerapporteerde incident, schrijft woordvoerder Andrey Poskakukhin van het Gerechtshof in een brief die naar het AD en De Volkskrant is gestuurd. 'Wij zijn geen partij, maar blijven de zaak volgen en willen dat de feiten van het incident volledig worden opgehelderd.'

Anderhalve week geleden beweerde de Haagse politiechef Paul van Musscher nog dat er wel degelijk excuses waren aangeboden nadat hij een klacht van valse racismebeschuldiging door C.L. had ingediend bij de president van het Gerechtshof. 'Als wij fouten maken leggen wij verantwoording af, maar als we valselijk worden beschuldigd stappen wij naar voren. Dat accepteren wij niet', zei hij.

De politie is op de hoogte van de verklaring van het Gerechtshof, maar houdt vast aan haar lezing dat er excuses zijn aangeboden. 'Donderdagmiddag 26 januari bezocht politiechef Van Musscher de werkgever van de vrouw om het incident te bespreken', aldus woordvoerder Hilde Vijverberg. 'Het Gerechtshof gaf op dat moment aan de kwestie zeer serieus te nemen. De verontschuldigingen die zij uitten voor het gedrag van L. werden door Van Musscher geïnterpreteerd als excuses.'

'Mishandeld'

De Amerikaans-Jamaicaanse L., die een elf maanden durende stage loopt bij het Gerechtshof, plaatste 25 januari een emotioneel relaas op Facebook. Ze was een dag daarvoor op straat staande gehouden door twee agenten terwijl ze op weg was naar haar werk. Toen ze niet onmiddellijk haar identiteitspapieren kon laten zien, werd ze volgens L. agressief bejegend en zelfs mishandeld, iets dat ze toeschreef aan haar huidskleur. 'Ik werd tegen de auto gesmeten, op mijn benen geslagen, in mijn rug geduwd, er werd op mij gestaan', aldus L. 'Ik werd in de handboeien geslagen en de auto in gesleurd. Ik huilde en smeekte hen (de agenten) om mij niet te arresteren.' Ook schreef ze 'blij te zijn dat ze nog leefde'.

Het relaas ontlokte een felle reactie van de Haagse politie, die ontkende dat L. was mishandeld. Ook zou haar huidskleur niets met de arrestatie van doen hebben gehad. L. was door de agenten aangesproken omdat ze met haar gevaarlijke oversteek een bus op een haar miste en vervolgens haar identiteitspapieren niet kon laten zien.

Op camerabeelden, die wegens privacyredenen niet zijn vrijgegeven, maar wel aan een beperkte groep journalisten zijn getoond, zou duidelijk zichtbaar zijn dat de agenten kalm en beheerst handelden. Ze grepen in toen L. weg dreigde te lopen.

Andere interpretatie

L. stelt nu via haar advocaat Caroline Buisman dat deze interpretatie niet klopt. Beiden hebben de camerabeelden bekeken. Daaruit zou volgens Buisman blijken dat L. niet diagonaal de straat is overgestoken, zoals de politieschets aantoont. Bovendien zou haar cliënt twee identiteitskaarten bij zich hebben gehad, een van het Internationaal Gerechtshof en een van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze kreeg alleen niet de kans deze aan de politie te tonen. Ook zou L. niet een poging hebben gedaan om 'op haar hoge hakken' te ontkomen aan 'twee stevige gebouwde politieagenten', maar zou ze haar fiets aan de kant hebben gezet zodat de agenten met haar mee konden lopen naar het Gerechtshof, waar haar identiteit kon worden geverifieerd.

Buisman ontkent verder dat de politie naar aanleiding van het incident een klacht tegen L. heeft ingediend bij de president van het Gerechtshof. Politiewoordvoerder Vijverberg zegt dat er inderdaad 'voorlopig geen formele aangifte' is gedaan tegen L. De zaak werd na de betwiste excuses afgedaan met 'het mondeling beklag'.

L. is van plan een klacht tegen de politie in te dienen vanwege hun optreden, meldt haar advocaat. Tot op heden heeft de politie nog geen klacht ontvangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden