Valse concurrentie arbodiensten door college onderzocht

Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) stelt een onderzoek in naar de relatie tussen bedrijfsverenigingen en verzelfstandigde arbodiensten. Het CTSV wil weten of bedrijfsverenigingen geld uit sociale fondsen hebben gebruikt om arbodiensten op te zetten....

MAC VAN DINTHER

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

AMSTERDAM

Sinds vorig jaar is de controle en begeleiding van zieke werknemers overgenomen door onafhankelijke arbodiensten. Het gevolg was dat veel personeel bij bedrijfsverenigingen, die dat werk tot dan toe deden, overbodig werd. Bedrijfsverenigingen hebben daarop gereageerd door hun medische dienst te verzelfstandigen tot arbodiensten die nu als commerciële ondernemingen opereren.

Er zijn aanwijzingen dat bedrijfsverenigingen deze arbodiensten een handje hebben geholpen. Zo zouden sommige diensten gebruik hebben mogen maken van klantenbestanden van hun oude bedrijfsvereniging. Ook zouden sociale premies zijn gebruikt om arbodiensten op te zetten.

Dat is uitdrukkelijk verboden, omdat het zou neerkomen op concurrentievervalsing ten opzichte van arbodiensten die niet voortkomen uit bedrijfsverenigingen. Het CTSV, de nieuwe onafhankelijke controle-instantie in de sociale zekerheid, wil weten of alles volgens de regels is gegaan.

Hoogleraar E. Bomhoff schreef maandag in zijn column in NRC Handelsblad dat hij over bewijzen beschikt dat het GAK werknemers studieschuld heeft kwijtgescholden als zij overstapten naar ArboNed, de arbodienst die door het GAK is opgezet.

Ook is volgens Bomhoff geld uit het sociaal plan gebruikt om ArboNed te financieren. De vertrekpremies die overtollige werknemers krijgen zouden zijn overgemaakt aan ArboNed.

Volgens een woordvoerder van het GAK is alles volgens de regels gegaan. 'Volgens het sociaal plan krijgt een werkgever die een overtollige werknemer van ons overneemt een premie. Dat geldt niet alleen voor ArboNed, maar voor elke werkgever.' Omdat de meeste werknemers zijn overgestapt naar ArboNed, heeft ArboNed ook de meeste premies gekregen. Er zijn 340 artsen van het GAK overgegaan naar ArboNed. Het GAK verzorgt de administratie voor dertien bedrijfsverenigingen.

Volgens het GAK zijn er ook geen studieschulden kwijtgescholden. Daarbij gaat het om kosten die gemaakt zijn voor een studie ten behoeve van de functie.

'Wel is voorgevallen dat de nieuwe werkgever de schuld van ons heeft overgenomen', aldus het GAK. Onder andere ArboNed heeft dit gedaan.

Het onderzoek van het CTSV, waartoe een maand geleden al is besloten, vindt plaats buiten het gewone routine-onderzoek om. De resulaten worden binnen een half jaar verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden