Vals beeld

Jeugd krijgt vals beeld 20ste eeuw, kopt de Forumpagina van 17 oktober. Onder deze kop betoogt historicus Michiel Klinkhamer dat schoolboeken een blinde vlek hebben voor de misdaden van linkse dictators....

De verwijzing naar 20ste eeuwse heksenvervolging is slechts eenparagraaf in het hoofdstuk, bedoeld om het onderwerp in verband te brengenmet soortgelijke gebeurtenissen. Dat in deze context de vervolgingen doorMcCarthy uitgebreid worden behandeld, is niet raar. Ten eerste had demanier van vervolgen, net als in de Culturele Revolutie en de Grote Terreurvan Stalin, kenmerken die erg lijken op de 16de eeuwse heksenvervolging.Ten tweede was het voor veel mensen een verrassing dat dit soortvervolgingen ook in een democratische rechtstaat kunnen voorkomen. En datis dan ook het argument om op deze plek de communistenvervolging vanMcCarthy uitgebreider te behandelen dan de Grote Terreur van Stalin.

De Terreur van Stalin komt voldoende aan bod en heeft zijn eigen module.Bovendien staat het onderwerp, in tegenstelling tot de heksenjacht van decommissie McCarthy, in de wettelijk voorgeschreven examendomeinen.Klinkhamer zou als historicus beter moeten weten, dan zo selectiefinformatie uit bronnen te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.